Neću da mi pereš kosu i tačka!

Da li vam ova rečenica zvuči poznato? Vaše dete, koje je mesecima uživalo da se brčka u svojoj kadici, sada odjednom počinje da vrišti i negoduje, naročito ako predoseti da ćete mu prati kosicu? Evo kako da smirite situaciju…

Nije redak slučaj da se prijatni trenuci kupanja pretvore u neprijatne sukobe između deteta i roditelja. Mnogi se jednogodišnjaci instinktivno boje vode. Izgubivši prisnost s vodom koja je postojala u prvim danima dok je boravilo u materici i „plivalo“ u vodi, dete je sada doživljava kao strani element koji ga plaši i izaziva nepoverenje.
Odrasli vodu doživljavaju kao prijatnost koja ih opušta u trenucima kada su napeti, dok mala deca mnogo više vole da sede na suvom i sigurnom. Voda je za njih nešto što neočekivano i bez najave „izleće“ iz slavine ili glave tuša, a ako se tome još doda šampon koji ih štipa za oči, onda nije potrebno dodatno objašnjavati zašto ne vole vodu. Ali, to ne mora tako da ostane!

„Prijateljstvo“ sa vodom
Kako biste zauvek „oterali“ neprijateljstvo prema vodi i nadvladali negativno osećanje, pametno je da podstaknete dete da se igra s vodom i sa njom sklopi prijateljski odnos. Zato, kada nameravate da mu operete kosu, pozovite ga da aktivno učestvuje u pripremanju vode. Na primer, neka prvo dodirne vodu, proveri temperaturu, namesti jačinu mlaza na tušu, isprska se i poigra sa igračkama koje plivaju u kadi i „vole“ vodu. To će kod deteta izazvati prijatno osećanje da kontroliše situaciju i da može da je zaustavi kada god mu padne na pamet. Uporedo sa kontrolom, ojačaće i detetovo poverenje prema vodi i tada će najverovatnije dopustiti da mu operete kosu. Ne zaboravite da ga u svakom trenutku obaveštavate o tome šta se dešava, opisujući mu radnje koje izvodite, kao: „Sada peremo kosicu“, „Sada stavljamo šampon“, „Sada zatvori okice“, i slično.

Prijatno golicanje
Tuširanje mnogo više plaši decu nego sedenje u kadi napunjenoj vodom, zato što imaju utisak da se mlazom vode ne može upravljati, odnosno da on sam „izleće“ iz tuša i preti da ga povredi. Ovu situaciju ćete okrenuti u svoju i detetovu korist ako mlaz vode uperite na njegovu nožicu ili ručicu govoreći mu: „Evo sada te golicam, vidi kako je lepo!“ Dete će to vrlo rado prihvatiti, a ako mu predložite da i ono vas povremeno „golica“ biće oduševljeno, jer će se osetiti gospodarom situacije. Dete će biti aktivni učesnik u kupanju ako mu stavite malo šampona na ručicu i predložite da ga samo rastrlja po glavi ili telu. Svi ovi postupci pomažu da se dete oseti ravnopravnim učesnikom u ovom, za njega vrlo važnom događaju, a ne da bude samo bespomoćna „žrtva“ vaše želje da mu opeerete kosu. Detetova saradnja biće vam neophodna pri ispiranju kose: nekada će biti dovoljno da stavite ruku preko detetovog čela da biste mu zaštitili lice, ali se isti tako može desiti da je detetov strah veliki i da ova „mera“ ne pomaže. Tada mu predložite da izabere da li će kosicu isprati vodom iz žute čaše ili iz crvene kantice. To se može pokazati kao izuzetno efikasno psihološko sredstvo. Psiholozi takođe tvrde da ne treba previše navaljivati ako dete nije spremno za saradnju. Najlošije varijante su vikanje i kritikovanje pred drugima. Jednostavno, detetu morate dati vremena da savlada svoje strahove, a vi mu u tome pomozite koliko god je u vašoj moći.

Dete kao aktivni učesnik
Iako je dete u početku uživalo u kupanju, godinu dana posle rođenja sećanja na boravak u materici izblede i kupanje se pretvara u moru za oboje – i za mamu i za dete. To se dešava zato što se deca instinktivno boje stranih tela, pa tako i vode. Problem se posebno zaoštrava pri pranju kose, jer svaki šampon (pa čak i onaj najnežniji) nadražuje oči. Najlakše ćete ovaj problem rešiti kroz igru. Ako u kadu stavite igračke, situacija će odmah postati manje napeta. Podstaknite mališana da puni vodom svoje igračke, da je presipa iz jedne u drugu, pa će on srećan zbog igre sa vama, zaboraviti na većinu svojih strahova. Ipak, ako je strah toliko velik da dete vrišti svaki put kada mu stavite šampon na kosicu, onda mu napravite plastični plašt za glavu koji će sprečiti da mu se voda sliva niz lice. Efikasno pranje kose može se obaviti i tako što ćete postaviti dete leđima okrenuto ka lavabou, a licem prema vama. Tako ćete uz vizuelni kontakt sa detetom uspešno oprati njegovu kosicu. Istina, nema brčkanja, ali će kosa biti čista.

Priredila: Anita Backović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije