01.08.2020 Novorođenče

Bebino prvo kupanje

Pomozite svom bebironu da se oslobodi straha od vode, te da mu “brčkanje” postane omiljena aktivnost

Obezbedite odgovarajuću temperaturu vode

Temepratura prostorije u kojoj kupate bebu treba da bude između 22 i 25 stepeni Celzijusa, odnosno dva do tri stepena viša nego što je temperatura prostorije u kojoj novorođenče boravi u toku dana. Voda za kupanje treba da je topla, ali ne i vruća. Najpre u kadicu pustite hladnu vodu, a potom dodajte toplu i dobro je promešajte. Temperatura vode treba da bude orijentaciono 37-38 stepeni, što je približno temperaturi bebinog tela. Ako za proveru temperature ne koristite termometar, onda će stari trik – lakat u vodu – sasvim dobro poslužiti (koža na šakama je deblja, pa nećete steći pravi utisak). Ukoliko osećate da je voda ugodno topla, onda će odgovarati i vašoj bebi. Pre kupanja pripremite čist peškir, a pored podloge za presvlačenje stavite četku, bebi kremu, kapicu, pelenu, bodi ili benkicu i odelce koje ćete joj obući.

Stimulišite čula

Potrebna količina vode zavisi od veličine kadice, u proseku je to oko pet litara vode ili deset centimetara od dna kadice. A u bokal za ispiranje pripremite dva litra vode (voda u kadici i bokalu treba da bude iste temperature). Za početak, bebu postavite u kadu na leđa, tako da se njena glavica i gornji deo leđa oslanjaju na vašu levu ruku (ukoliko ste dešnjak). Prstima leve ruke obuhvatite bebinu levu nadlakticu kako vam ne bi iskliznula. Desnom rukom prvo joj umijte lice, potom glavu, vrat i grudni koš. Najviše se zadržite i posebno obratite pažnju na pregibe i mesta gde je koža naborana.

Postoji mnogo toga što beba može da nauči o čulnim senzacijama tokom kupanja. Stoga, pre nego što je okrenete kako biste joj oprali leđa, nežno prelivajte vodu preko njenog stomačića i pravite male talase. Na kraju joj operite leđa, pa vodom iz bokala dobro isperite sapun.

Pripremite bebu za spavanje

Uklopite kupanje u ritual pripreme za spavanje. Na ovaj način kupanje će postati asocijacija za spavanje, a ujedno će i toplota vode promeniti bazalnu temperaturu tela, što je još jedan uslov da se lagano utone u san. Ipak, ova navika neće imati efekta ukoliko je beba previše umorna ili gladna. Zato, ako primetite da je uveče uznemirena i da joj kupanje pre spavanja ne prija, onda isprobajte drugu taktiku – kupajte je pre ili posle doručka.

Vreme za nežnosti

Sva ta voda, uz penu i mehuriće, takođe pruža priliku za senzorna istraživanja i razvoj finih motoričkih sposobnosti u sredini koja olakšava pokrete. No, najviše od svega, vreme za kupanje je prilika za zbližavanje, zabavu i razmenu nežnosti između vas i vašeg mališana. Podignite bebu iz vode držeći je u jednoj ruci i podupirući joj guzu šakom. Odmah je umotajte u veliki, topli peškir ili penjoarčić s kapuljačom. Posušite bebinu kožu i kosu nežnim tapkanjem peškirom, naročito vodeći računa o pregibima na vratu, rukama, nogama, između prstića na nogama i guzi. Zagrljaji nakon kupanja su najslađi!

Neka bude blago

U procesu prilagođavanja životu izvan materice na bebinoj koži počinje da se formira zaštitna barijera. Tokom prvih nekoliko kupanja većina mama koristi samo toplu vodu da bi se izbegle iritacije delikatne kože. Kad odlučite da započnete s primenom nekog preparata za kupanje, izaberite one koji su namenjeni osetljivoj koži i koji sadrže samo prirodne materije – bez parfema i aditiva.

Uvek prvo testirajte

Pre primene novog proizvoda za kupanje obavezno ga prvo testirajte. Reakciju bebine kože najlakše ćete proveriti na sledeći način: nanesite malu količinu (navrh prsta!) novog preparata iza bebinog uha ili na unutrašnji deo lakta i sačekajte 24 sata. Ako koža ne bude reagovala, preparat je bezbedan za upotrebu, ali ukoliko primetite crvenilo, pa čak i najblažu iritaciju, nemojte koristiti taj preparat.

Približite se

Deca se retko plaše kupanja i uglavnom se rado „brčkaju“. Ali, ako vaša beba nije jedna od njih, onda joj sve vreme kupanja nežno pričajte i prbližite joj se licem. Na ovaj način vaš prepoznatljivi miris i glas pomoći će joj da se oseća sigurnije i prijatnije.

Fokusirajte se na bebu

Zvono na vratima, zvuk telefona ili spoznaja da ste zaboravili peškir u drugoj prostoriji lako mogu da vas dekoncentrišu. No, ni po koju cenu ne smete ostaviti bebu bez nadzora, čak ni na sekund! Isto pravilo važi i za stariju decu. Ako neodložno morate da izađete iz kupatila, onda pozovite partnera da pazi na bebu ili je ponesite s vama.

Zaboravite na igračke

Male bebe nisu zainteresovane za igračke tokom kupanja – ovo interesovanje razvija se kad beba može samostalno da sedi i kasnije. Ipak, simpatične meke rukavice za kupanje u različitim oblicima i bojama svakako će privući pažnju vaše bebe, jer istovremeno možete da je kupate i da se igrate s njom.

Započnite kupanje sunđerom

Sve dok ne otpadne pupčani patrljak (u periodu između deset dana i tri nedelje), potrebno je da se održava savršena higijena ovog dela tela, ali bez kvašenja. Zato je najbolje da bebu položite na meku prostirku (umesto u kadicu) koja je obložena čistim peškirom, a potom da je pažljivo, deo po deo tela, izbrišete mekim peškirom nakvašenim toplom vodom.

Pranje kosice

Kosu najpre pokvasite vodom, potom je nasapunajte, kružnim pokretima od čela ka temenu, a nakon toga je dobro isperite, posušite pamučnom pelenom i češljajte pokretima četke od čela ka temenu (smer suprotan od smera rasta dlake). Da bi vaše dete uživalo u pranju kose, trebalo bi da odaberete pravi šampon – blag, prijatnog mirisa i pH neutralan.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije

Pitali smo…

28.12.2020 Moja Beba

...Slađanu Crvenkov, višu medicinsku sestru i autorku edicije knjiga za trudnice i roditelje dece do godinu dana “Treba znati” Svoju osmomesečnu b...

pročitaj još