Pupak kod beba
15.03.2023 Novorođenče

Pupak kod beba – kako ga pravilno očistite i budete bezbrižni?

U zavisnosti od toga da li je pupčana vrpca otpada ili ne, pupak kod beba sa održava čistim na različite načine da bi se izbegla potencijalna infekcija.

Otkrivamo vam kako da ga negujete i čistite – korak po korak.

Pupak kod beba – kako ga pravilno očistite i budete bezbrižni?

Ako joj pupak još uvek nije otpao…

Priprema

Pripremite sve stvari koje će vam trebati pre nego što započnete proces čišćenja (zapamtite, nikada ne ostavljajte bebu bez nadzora na visokoj površini ili blizu vode). Da se pupčić ne bi pokvasio, bebe se mogu kupati samo sunđerom pre nego što pupčana vrpca otpadne (obično u roku od dve nedelje od rođenja). Tako da pripremite veliki upijajući peškir na koji ćete položiti bebu, sunđer ili meke peškire, pamučne štapiće, malu posudu sa vodom i sapun za bebe. Držite čistu odeću i pelene u blizini.

Možda vam bude korisno i: Prvo kupanje bebe: Mali vodič kako da sve prođe bezbrižno (mojabeba.rs)

Operite ruke

Dobro operite ruke pre nego što započnete sa čišćenjem. Pupak kod beba je osetljiv i podložan infekciji ukoliko se prošire bakterije.

Pupak kod beba treba pregledati

Potražite znake infekcije. Stvari koje ne želite da vidite je iscedak, curenje gnoja, otok, crvenilo, krvarenje ili neprijatan miris. Ako primetite bilo koji od ovih simptoma, odmah pozovite svog pedijatra.

Čišćenje pupka kod beba

Umočite pamučni štapić u toplu vodu. Stisnite vrh da uklonite višak vode. Nežno očistite regiju oko pupčane vrpce, a zatim je potpuno osušite. Važno je da pupčić ostane čist i suv sve dok prirodno ne otpadne. Ako primetite urin ili kaku u blizini pupka, nije strašno. Jednostavno ga očistite pamučnim štapićem umočenim u toplu vodu sa sapunom i mekanim peškirom upijte višak vode.  Otkrivamo vam i: Koliko često treba kupati novorođenče? (mojabeba.rs)

Preskočite negu

Nemojte koristiti nikakav losion ili ulja na ili oko pupčane vrpce vaše bebe. Oni su nepotrebni i mogu da izazovu infekciju.

Pupak kod beba – šta kada je otpao?

Čestitamo, ovo je veliki trenutak! Sada možete početi da kupate svoju bebu u plitkoj kadi za bebe sa mlakom vodom. Jednostavno očistite područje pupčića sapunom i vodom kada je kupate.

Pripremite se

Vaša beba se sadaredovno kupa, pa nabavite meku krpicu za pranje, blagi sapun za bebe i peškir za sušenje. Napunite kadu za bebe mlakom vodom.

Operite ruke

Iako je manja verovatnoća da će se pupak u ovom trenutku inficirati, ipak je dobra ideja da operete ruke pre i posle održavanja higijene vaše bebe.

Pupak kod beba: higijena

Očistite bebin pupak nakon pranja lica, kose i gornjeg dela tela. Uzmite krpicu za pranje, nežno obrišite pupčić i oko njega. Zatim isperite područje i završite kupanje.

Upijte višak vode

Osušite pupak na isti način na koji biste sušili ostale delove tela vaše bebe. Koristite čist, suv peškir i nežno ga tapkajte po tom području, pazeći da dobro osušite unutrašnjost pupka.

Nega

Dobro je koristiti losion za bebe oko područja stomaka nakon što pupak zaraste. Ali lagano nanesite losion i izbegavajte upotrebu bilo kakvih proizvoda za odrasle koji mogu iritirati osetljivu kožu bebe.
Miljana Momirović

Miljan Živković/GettyImagesPlus

još iz kategorije