Pitali smo…

…Slađanu Crvenkov, višu medicinsku sestru i autorku edicije knjiga za trudnice i roditelje dece do godinu dana “Treba znati”

Svoju osmomesečnu bebu navikla sam na to da je uspavljujem ljuljuškanjem u naručju. Ali čim je spustim u krevetac, ona se probudi i počne da plače. Šta da radim?

Rezultati jedne studije pokazali su da više od 65% beba najpre zaspi na taj način, što je lako objašnjivo. Beba se najsigurnije oseća u maminom naručju, ne postoji nijedan uslov koji treba ispuniti u tom momentu da bi ona mirno utonula u san. Zato tu naviku ne treba ni menjati. Da biste izbegli buđenje bebe ubrzo nakon uspavljivanja, pokušajte sledeće. Sačekajte da prođe neko vreme dok ona “ne učvrsti”, pa tek onda postepeno usporavajte ljuljuškanje, dok skroz ne prestanete s njim. Ostanite mirni minut-dva, ne pomičući se, a zatim je polako spustite u krevetac. Sve vreme (od momenta kad počnete da uspavljujete bebu) u prostoriji neka bude prigušeno svetlo, a u pozadini neka se čuje neka tiha umirujuća muzika ili bela buka, pa taj zvuk ne prekidajte ni nakon što spustite bebu u krevetac. Zahvaljujući tome beba će bezbolnije proći prebacivanje iz naručja u krevetić i biće manje šansi da se probudi.

Foto: Trendsetter Images/iStock / Getty Images Plus/via Getty Images

Otkako sam se vratila na posao, moja jedanaestomesečna ćerka potpuno je promenila navike spavanja. Kasnije zaspi i često se budi noću. Zašto se to dešava?

Povratak na posao nije samo promena za vas nego i za vašu ćerku – i to velika! Vrlo je verovatno da ona upravo zbog toga što sad više vremena provodite odvojene jedna od druge ispoljava promene u ponašanju, odnosno menja navike spavanja. Ali budite strpljivi i – kad ste kod kuće – svaki slobodan trenutak iskoristite za maženje s njom, pa će se sve brzo vratiti na svoje. U međuvremenu, dok ste u ovom periodu tranzicije, ako vaša ćerka još ima noćne obroke, postepeno joj ih ukidajte. Samim izbacivanjem noćnih obroka ona će imati duže periode spavanja bez buđenja, pa ćete brže i lakše doći do cilja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Prethodna vest

Sledeća vest

još iz kategorije