15.04.2010 Ishrana Moja Beba

Prelazak na čvrstu hranu

Bebama do šest meseci života u ishrani je sasvim dovoljno majčino mleko (ili neka zamena za njega), ali kad napune pola godine, naophodna im je dodatna hrana. Evo kako da ih naviknete na nju…

Kad dete napuni pola godine, potrebni su mu vitamini i minerali koje majčino mleko više ne može da mu pruži u dovoljnim količinama, pa njegovu ishranu treba obogatiti dodatnom hranom. Osim toga, kašica izaziva razvoj funkcije žvakanja. Ako vas beba tokom dojenja ujeda za bradavice, to možete da shvatite kao znak da joj majčino mleko više nije dovoljno. U tom slučaju, ponudite joj dodatnu hranu (u zavisnosti od uzrasta) i polako počnite da je odvikavate od dojenja. Ukoliko budete imali problema s viškom mleka, pokušajte da unosite manje tečnosti u organizam, a mogu vam pomoći i homeopatska sredstva za odvikavanje od dojenja ili čaj od žalfije.

Svaki početak je težak
Proces prelaska s mleka na kašicu uglavnom ne ide onim tempom kako to piše u knjigama i kako mame zamisle, jer neke bebe prihvate kašičicu „iz prve“, a neke neće ni nakon mnogobrojnih pokušaja. Desiće se, na primer, da vaša beba izbaci iz usta sve ono što ste joj ponudili. Pri tom će najveći deo kašice završiti na odeći ili na tepihu. Ovo ne treba da shvatite kao znak da se detetu kašica ne dopada. To se uglavnom dešava zbog toga što beba još uvek ne zna da se koristi kašikom. Manja, po mogućstvu ravna, plastična kašika olakšaće privikavanje deteta na novi način ishrane. Ukoliko vaša beba uporno i nepopustljivo odbija kašicu, treba da pokušate s nekim drugim ukusom. Možda je vaš mališan gurman i jednostavno mu se ne sviđa ono što mu nudite. Nemojte to da shvatite lično, iako ste mu hranu servirali s mnogo ljubavi. Imajte strpljenja! Ponekad, da biste navikli bebu na novu hranu, pomaže mali trik – hranite je kašicom sa specijalnom slamčicom za kašice. Ako beba odbija i slamčicu, probajte da je pokvasite vašim mlekom. Tako ćete najverovatnije uspeti da zavarate malog izbirljivca. Ukoliko se desi da beba i pored toga odbije kašicu, nipošto je nemojte prisiljavati na to. Dajte joj obrok na koji je naučila, a za nekoliko dana opet pokušajte sa dodatnom hranom.

Zalogaj po zalogaj
Kad napuni osam meseci, beba može početi da jede i komadiće hrane i tako postepeno upoznaje sadržaj obroka. Pošto kupovna dodatna hrana i za ovaj uzrast nudi samo fine kašice, treba s vremena na vreme da sami nešto skuvate. Pri kraju prve godine života (oko desetog meseca), više ne treba da spremate specijalnu hranu za bebe. Ona sve više uzima učešća u porodičnom obroku. Ali, obratite pažnju na to da jela budu blago začinjena, zašećerena ili zasoljena. Važno je da vaša beba redovno dobija raznovrsne i hranljive obroke, grize čvrstu hranu i nauči sama da jede. Naravno, čim nauči sama da sedi, treba da jede za stolom sa ostalim članovima porodice. Jer jelo u društvu, mališanima pričinjava veliko zadovoljstvo!

DOHRANA:

Šest koraka do uspeha
Koji je najbolji način da bebu naviknete na nemlečnu hranu? Prvo i osnovno: nikako ne smete naglo da prekinete dojenje! Bebinom sistemu organa za varenje treba vremena da se navikne na novu hranu. U početku bi trebalo da bude samo dodatak dojenju – dovoljno je samo nekoliko kašika kašice pre dojenja. Potom porcije treba polako povećavati, sve dok ne dostignete količinu punog obroka.

Korak br. 1 – sedmi mesec
Najbolje je da počnete zamenom za ručak. Dakle, bebu treba podojiti dva puta do ručka, a onda joj ponudite kašicu od sezonskog voća i sveže isceđeni voćni sok. U zavisnosti od toga koliko je beba pojela, donećete odluku da li ćete joj dati još malo da sisa. Kad beba usvoji jednu vrstu voća, polako pređite na drugu. Držite se ovog ritma mesec dana, pa kad beba usvoji nemlečni obrok, možete preći na sledeći korak.

Korak br. 2 – osmi mesec
Na redu je možda najteži zadatak, a to je prelazak sa slatkastih voćnih kašica na one od povrća, koje su po pravilu slankastog ukusa. I ovde važi pravilo: polako, smireno i bez žurbe! Jutarnji obrok je i dalje majčino mleko, zatim sledi jedan voćni obrok, potom opet podoj, a onda postepeno voćni ručak zamenite onim od povrća. Veoma je važno da zapamtite da mesečno možete da zamenite samo jedan obrok!

Korak br. 3 – deveti mesec
Sve ostaje isto, samo se u ručak od povrća dodaju meso i riba, a za večeru, pored podoja, bebi možete da date mlečnu kašicu od pirinčanih, kukuruznih ili zobenih pahuljica. Što se pripreme mesa tiče, nije potrebno spominjati da ono mora da bude vrhunskog kvaliteta i svežine. Za početak, dajte bebi kuvano ili dinstano belo pileće meso, ali ga nemojte pomešati sa povrćem, već bebi naizmeni?no dajte malo povrća, malo mesa, malo sredine iz hleba…

Korak br. 4 – deseti i jedanaesti mesec
Raspored hranjenja bebe trebalo bi da bude ovakav: odmah nakon buđenja bebi dajte flašicu adaptiranog mleka (ili je podojite), za doručak mlečnu kašicu od žitarica ili „plazma“ keksa; za ručak obrok od povrća i mesa sa dodatkom hleba, testenine ili pirinča; popodne opet flašicu mleka, za užinu voćni sok i kašicu od povrća, za večeru mlečnu kašicu i pred spavanje je podojite (ako još niste ukinuli večernji podoj, dajte bebi flašicu adaptiranog mleka).

Korak br. 5 – dvanaesti mesec
Stigli ste do tačke kad većina beba više ne konzumira majčino mleko, već dobija adaptirano mleko na flašicu. Obroci su raspoređeni po sledećem sistemu: doručak, užina, ručak, užina, večera, flašica.

Korak br. 6 – posle prvog rođendana
Sada vaš mališan može da jede namirnice iz svih grupa, pa je dnevni jelovnik potrebno sastaviti tako da u njemu svakodnevno budu uključeni: mleko i mlečni proizvodi, jaja, voće i sveži voćni sokovi, povrće, meso i riba, žitarice i testenina.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije