11.03.2010 Ishrana Moja Beba

Priprema RIBE za bebu

Riba spada u kategoriju namirnica velike biološke vrednosti, pa je zbog toga treba uvesti u ishranu deteta već posle prvog rođendana…
Riba je jedna od namirnica koje se bebi ne daju na početku perioda dohranjivanja zbog rizika od pojave alergije. Zbog njene izuzetne prehrambene vrednosti trebalo bi je, međutim, što češće servirati detetu odmalena.

Riba vs ostale vrste mesa
S nutricionističke tačke, riba ima istu vrednost kao i meso ostalih životinja. Međutim, pored osnovnih aminokiselina, meso ribe sadrži i dodatnih devet (esencijalnih) koje se ne nalaze u mesu drugih životinja. Upravo sadržaj ovih aminokiselina određuje biološku vrednost namirnice – belančevine koje sadrže ribe, kao i druge belančevine životinjskog porekla (uključujući one iz mleka i jaja) definišu se kao namirnice visoke biološke vrednosti, za razliku od onih koje su biljnog porekla.

Šta sve sadrži riba?
Riblje meso daje organizmu deteta sve vrste belančevina koje su mu neophodne za razvoj ćelija i tkiva. Osim toga, bogata je brojnim vitaminima i mineralima:
Kalcijum i fluor – važni su za razvoj kostiju i zubića
Fosfor – vezan uz masti čini fosfolipide, koji su neophodni u stimulaciji moždane aktivnosti
Jod – prisutan je u morskim ribama i služi za ujednačenje tečnosti u organizmu, kao i za funkcionisanje štitne žlezde
Gvožđe – neophodno je za formiranje crvenih krvnih zrnaca i sintezu hemoglobina (sprečava pojavu anemije)
Vitamini B2 i B6 – imaju značajnu ulogu u zaštiti tkiva, kože i vida
Vitamin B12 – neophodan je za rast crvenih krvnih zrnaca i pravilno funkcionisanje nervnog sistema
Vitamin PP (ili B3) – podstiče rast deteta
Vitamin D – potpomaže pravilan razvoj koštanog sistema i zubića
Vitamin K – neophodan je u procesu zgrušavanja krvi.

Kada treba uvesti ribu u ishranu deteta?

Ako u vašoj porodici postoje slučajevi alergije na ribu, nemojte uvoditi ovu namirnicu u ishranu deteta pre navršenih godinu dana. Međutim, ako beba nema sklonost ka alergijama, može dobiti svoj prvi riblji obrok već od osmog meseca, pod uslovom da je prethodno prihvatila kašice od povrća, voća, mesa i žitarica.
Za prve obroke prikladniji su gotovi pripravci u obliku kašica, jer imaju sledeće prednosti:
– Proizvode ih proizvođači specijalizovani za dečiju ishranu koji koriste ribu iz nezagađenih zona
– Transport i obrada strogo se nadziru
– Namirnica postaje svarljivija, jer se tehnološkim procesom riblje meso usitnjava do najfinijih komadića
– Higijenski je upakovana u sterilne staklene posudice koje je pre upotrebe dovoljno zagrejati u toploj vodi
– Ne sadrže konzervanse, pa se mogu se čuvati u frižideru još 24 sata nakon otvaranja.

Priprema ribe u kućnim uslovima

Proces pripreme počinje detaljnim čišćenjem ribe, a ukoliko ste je kupili očišćenu, proverite da li je prodavac odstranio sve iznutrice i krljušt. Zatim je dobro operite pod mlazom tekuće vode.

Kuvanje na pari

Ribu staviti u žičanu korpicu koju ćete spustiti u lonac, tik iznad nivoa vode. Petnaestak minuta nakon što voda proključa, izvadite ribu, odstranite joj glavu, rep, kožu i SVE kosti, usitnite riblje meso viljuškom i dodajte ga detetovom obroku.

Pečenje u rerni
Od devetog meseca beba može dobiti obrok od pečene ribe sa prilogom od povrća. Riba se priprema na sledeći način: umotajte je u aluminijumsku foliju ili papir za pečenje, pa je položite u tepsiju, bez dodatka ulja. Pecite je 20 minuta na temperaturi od 200 stepeni C, a zatim postupite kao i posle kuvanja na pari. Napomena – u prvoj godini života nijedna namirnica za bebu se ne soli, pa tako ni riba!

Pečenje u tiganju

Tek posle trećeg rođendana dajte detetu ribu pečenu u ulju (ali maslinovom). Međutim, nemojte to činiti češće od jednom nedeljno. Možete malo i da kombinujete – jednom nedeljno pecite ribu u rerni, a drugi put u ulju.

Koju vrstu ribe odabrati za dete?

U početku treba odabrati ribe koje nemaju intenzivan miris i blagog su ukusa (pastrmka, smuđ, skuša, oslić). Nemojte bebi davati meso riba koje žive na dnu (list, cipol) jer mogu biti zagađene. Ribe malih dimenzija imaju prednost, jer postoji manja mogućnost zagađenja solima teških metala.
Kada se dete navikne da jede ribu blagog ukusa, rado će prihvatiti i onu nešto intenzivnijeg ukusa i mirisa (losos, tuna, orada, zubatac). Ribu kupujte isključivo u ribarnicama ili megamarketima u kojima su namirnice uskladištene prema zakonskim propisima.

Kako prepoznati da li je riba sveža?

Ako kupujete nezamrznutu ribu, onu koja se sveža stavlja na led, obratite pažnju na sledeće:
* Škrge joj moraju biti crvene
* Oči bistre i okrugle (ne utonule)
* Miris ribe ne sme biti prejak
* Ako uhvatite ribu za glavu, telo treba da joj stoji pravo
* Meso joj je elastično, a ne mekano i mlitavo.

Oprez pri kupovini smrznute ribe!
Smrznuta riba predstavlja dobru alternativu svežem proizvodu, jer zadržava iste prehrambene vrednosti. Međutim, svakako morate proveriti datum zamrzavanja i isteka trajanja deklaracije. Ako je moguće, proverite da li je od trenutka zamrzavanja držana na temperaturi nižoj od -18° C. Jednom odmrznuta riba mora se pripremiti u toku 12 sati i nikako ne sme ponovo da se zamrzava!

D. Radišić, nutricionista

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Prethodna vest

još iz kategorije