24.06.2011 Moja Beba

Proverite bebin sluh!

Šta sve čuje novorođenče i koliko toga može da razume? Saznajte šta se sve dešava između njegova dva slatka uvenceta…

Iako vam se možda ne čini tako, čitanje uspavanke novorođenčetu ne predstavlja uzaludan posao – ono pomno upija svaku reč koju ste izgovorili. U stvari, bebe su osetljive na zvuke još pre nego što se rode: već u 28. nedelji trudnoće bebine uši potpuno su razvijene i registruju zvuke. To znači da vaša tek rođena beba, kada se udobno ugnjezdi u vašem naručju, može da registruje zvuke podjednako dobro kao i vi.
To je dobra vest, jer ta dva uvenceta pomažu vašoj bebi da što bolje upozna svet oko sebe. Kada bude napunila godinu dana, ona će već umeti da prepozna osnove maternjeg jezika, čak će, možda, biti sposobna i da izgovori po koju reč! Naravno, postoji način da potpomognete ovaj proces i zaštitite ovo dragoceno čulo svog deteta za decenije života koje mu predstoje.

Proba 1, 2, 3…
Često je nemoguće proceniti da li beba čuje ili ne, jer ona nije u stanju da se promeškolji i prokomentariše: „Molim te, čitaj glasnije i jasnije!“. Na sreću, u oko 70 posto slučajeva, sluh novorođenčadi proverava se u bolnici odmah nakon rođenja. Ako se to nije desilo u vašem slučaju, onda je preporučljivo da tokom prvog meseca života bebe zakažete pregled kod otorinolaringologa.
Ako vaša beba uspešno prođe sve testove, to znači da može da prepoznaje zvuke iz okoline, iako nije baš naročito aktivna u tom smeru. Za to, naravno, postoji i naučno objašnjenje. Naime, neposredno posle porođaja zvuk se preko slušnog nerva prenosi do mozga koji još uvek ne reaguje na tu informaciju onako kako bi trebalo. Međutim, radoznali mozak vašeg deteta neće dugo ostati bez ideje šta bi trebalo da uradi. Uskoro će početi da formira mehanizme po kojima će moći da utvrdi odakle dopire zvuk kao i da odredi njegovo značenje.
Kako budu proticale prve nedelje života, tako će se razvijati i bebin centralni nervni sistem i motoričke sposobnosti, što će rezultirati njenom sposobnošću da reaguje na poznate zvuke. Naravno, vaš glas je jedan od zvukova koji je bebi najpoznatiji – ona će se ritnuti, nasmešiti ili umiriti dok joj nešto govorite ili pevate. Iako će vam se možda učiniti šašavo da pričate „bebećim“ jezikom, poslušajte svoj instinkt. Naime, ukoliko se roditelji bebi obraćaju tepanjem, podstiču je da brže progovori.

Od zvuka do reči
Iako neki stručnjaci smatraju da dete čak 90 posto svog znanja o govoru i jeziku sakupi slušajući svet oko sebe, postoji mnogo toga što možete da uradite kako biste stimulisali razvitak auditivnog sistema svoje bebe.
* Čitajte, pevajte i obraćajte se svom detetu što češće. Na sasvim jednostavan način komentarišite svaki svoj postupak (npr. „Sada će mama da pristavi čaj za tebe“).
* Ako vaša beba posmatra neki predmet, objasnite joj šta je to: „Ova maca je još beba pa je zovemo ‘mače’.“
* Imitirajte zvuke različitih predmeta – kada vidite auto, kažite: „Brm-brm!“.
* Puštajte muziku umerene jačine ili je svirajte sami na pravim ili ručno izrađenim instrumentima (kašika i lonac mogu da vam posluže umesto bubnjeva).
* Nabavite igračke sa zvučnom komponentom, primerene uzrastu svog deteta. Na primer, odličan izbor jeste kravica koja kaže „mu“ i konj koji rže ako ga pritisnete prstima. Ili, pokušajte sa lutkom koja počinje da peva ako pritisnete odgovarajuće dugme. Na taj način beba će naučiti da zvuk ne nastaje sam od sebe, tvrde stručnjaci.

Šta ako postoji neki problem?
U razvijenijim zemljama, dve ili tri od 1.000 beba rode se sa trajnim oštećenjem sluha. Ipak, ako vaše dete ne prođe sve potrebne testove, ne paničite! Odvedite ga na isti pregled nekoliko nedelja kasnije. Ako i posle toga budu postojali izvesni problemi, neminovna su dodatna testiranja, a ona bi trebalo da se obave pre početka četvrtog meseca bebinog života.
S druge strane, ako vaše dete prođe sve testove, a vi kasnije primetite da postoji izvestan problem, odmah obavestite lekara o tome. On će proveriti da li vaše dete ima infekciju uha što je sasvim uobičajena pojava, ili je u pitanju nešto drugo. Medicinska nega veoma je važna jer hronična upala uha može da dovede do blažeg oblika trajnog oštećenja čula sluha ili čak do oštećenja kosti u srednjem uhu. Privremeno ili trajno oštećenje sluha ponekad može da bude posledica povrede glave, meningitisa, rubeole, žutice, ali može da bude i nasledna.

Kako beba čuje?
U 3. mesecu: Vaša beba burno reaguje na glasne ili iznenadne zvuke. Probudiće se i zaplakati ako nešto naruši tišinu u sobi.

U 6. mesecu: Kada čuje glasan zvuk, okrenuće se u pravcu njegovog izvora i pri tom neće osaćati strah. Počeće da brblja, tapše ili vrišti – to su radnje koje prethode govoru.

U 12. mesecu: Čak će i sasvim tihi zvuci privući pažnju vašeg deteta, a njegovo brbljanje će sve više početi da liči na govor. Ono shvata značenje određenih fraza (na primer: „pa-pa!“) i ume pravilno da koristi jednostavne reči kao što su „mama“ i „tata“. Kada se začuje muzika, ono će početi da igra i peva.

Ako se vaše dete ne ponaša po ovom modelu, popričajte o tome sa pedijatrom koji će proceniti da li je potrebno dodatno testiranje sluha deteta. Rano otkrivanje anomalija čula sluha i blagovremena intervencija doprineće tome da vaše dete ne propusti nijedan dragoceni trenutak za upoznavanje sveta oko sebe.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije