Razmenjujte ljubav!

Ove igre bliskosti povezaće celu porodicu, ali ne samo to!

Foto: Guliver/Getty Images

Mazite se
Iz sasvim razumljivih razloga, beba u prvih mesec dana života nije spremna za igru. Vaš najvažniji zadatak u ovom periodu jeste da joj olakšate tranziciju iz zaštićene materice u stvarni svet. Ne postoji bolji način da se povežete od čestog maženja i držanja u naručju, a još bolje tako da beba svojom kožom može da oseti vašu.

Veslanje
Tokom bebinog četvrtog meseca, njen vid se poboljšava, ona želi da istražuje, ali još uvek ne može da se kreće, što je ponekad frustrira. Njen um je spreman za akciju, ali telo još nije! Najbolji način da se povežete s detetom u ovoj životnoj fazi jeste da mu omogućite određenu pokretljivost i ublažite frustraciju. Sad je idelano vreme za igru veslanja. Držite bebu licem okrenutu prema vama, uzmite je za ručice i njišite je napred-nazad. Gledajte je u oči i, dok je njišete, ispuštajte smešne zvuke i pravite komične pokrete, što će kod nje izazvati glasan smeh.

Lagana masaža
Kada beba navrši osam nedelja, možete da uvedete masažu koja je pre tog uzrasta suviše stimulativna. Položite dete na leđa i blago mu masirajte stomačić kružnim pokretima u pravcu kazaljke na satu. Prilikom masaže pevajte mu i pratite njegove reakcije.

Nežni stisak
Smislite neki interni jezik sporazumevanja, koji ćete samo vi i vaše dete razumeti. Isprobajte ovo za početak: dok šetate i držite dete za ruku, nežno je stisnite tri puta i recite mu da to znači „volim te!“. Ubrzo će biti mnogo takvih poruka dok ste zajedno izvan kuće.

Na tebe je red!
U šestom mesecu, beba će početi da uživa u igrama u kojima učesnici nešto naizmenično rade i brzo će naučiti šta je to što sledi u igri. Na primer, možete joj pevati pesmicu „Kad si srećan…”, u kojoj ima i različitih pokreta na kraju svake strofe. S vremenom će naučiti šta sledi nakon dela pesmice i počeće pravremeno da reaguje na to.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Poljubac za dobro jutro
Sa starijom decom igrajte se uspavane lepotice i, kada je vreme za buđenje, tiho recite da samo poljubac može da vas probudi. Kada dobijte najdirljiviji poljubac na svetu, odmah otvorite oči i odglumite da ste zaista probuđeni iz najdubljeg sna. Vaš mališan će biti oduševljen ovom igrom i želeće da budi mamu poljupcem kada god mu se za to pruži prilika.

Budite vi beba
Isprobajte ovu igru zamena uloga: pretvarajte se da ste beba, a da vam je mališan mama ili tata. Budite strpljivi i dopustite mu da vas uveče, ušuška u krevet i poljubi za laku noć. Mališan će se neminovno priljubiti uz vas u krevetu, što će biti dobar uvod u njegovo uspavljivanje!

Skriveno srce
Izrežite srca od papira i sakrijte ih na različita mesta po kući. Tražite od mališana da ih traži i, kada nađe jedno, pritisnite ga na grudi i recite mu jednu stvar zbog koje ga volite. Mališan će želeti da nastavi ovu igru potrage, jer će ga zanimati zbog čega ga još volite. Kada savlada pravila igre, zamenite uloge pa neka vam dete kaže šta najviše voli kod vas.

Eskimski poljubac
Zagrejte svoje srce kada je napolju hladno tako što ćete svoje dete naučiti eksimskom poljupcu! Znate već kako to ide? Položite nežno šake na njegove obraščiće (neka i dete postavi ručice na vaše obraze) i blago trljajte nos o nos.

Nežno kao pamuk
Napunite staklenu ili plastičnu teglu kuglicama od vate i nazovite to porodičnom rezervom zagrljaja. Kada god neko u porodici oseti potrebu za zagrljajem, potrebno je samo da uzme kuglicu vate i pruži je nekome u zamenu za zagrljaj. Ne samo što je ovu izuzetno dirljiva igra, u kojoj će dete uživati, već će ga podučiti o tome da su nežnosti i zagrljaji potrebni i odraslima.

Ruka na ruku
Ovo je zabavna igra za celu porodicu, uključujući i bake i deke! Položite šake na sto i tražite od deteta da spusti svoje ručice na vaše, a onda neka to učine i svi ostali učesnici u igri. Što više igrača, više i zabave!

U perionici automobila
Položite mališana u krilo i pretvarajte se da ste u perionici automobila. Recite: „Evo, počinje šamponiranje“ i istovremeno ga nežno masirajte i ispuštajte zvuke koji podsećaju na one koji karakterišu ovu fazu pranja kola. Potom se pretvarajte da su vaši prsti kapi vode, koje dobuju po „karoseriji“ automobila. Na kraju je trenutak za sušenje, koji ćete odglumiti silnim poljupcima svuda po telu.

Bezbedni i zadovoljni
Ova vežba joge će vam omogućiti da se emotivno i fizički povežete sa svojom bebom. Lezite na leđa, a bebu položite na svoj stomak i grudi. Položite joj glavicu blizu vašeg srca, tako da može da čuje njegove ritmičke otkucaje. Zagrlite bebu dok duboko udišete i ispuštate vazduh. Kod bebe će to izazvati osećaj sigurnosti i povezanosti, koji je iskusila i tokom intrauterinog života, i oboje ćete se smiriti.

Dva koraka
Zajednički ples uz neku ritmičnu melodiju sjajan je način za povezivanje sa mališanom, naročito ako ga podignete tako da se osloni svojim stopalima na vaša, a onda ga držite za ručice i pomerate kroz prostoriju. Naravo, možete plesati i sa detetom u naručju. Često praktikujte ovu igru i dete će ubrzo imati svoje omiljene plesačko-muzičke numere!

Masaža za jedan minut
Maloj deci koristi masaža, baš kao i odraslima, samo što obično nemaju strpljenja da dugo budu mirna i na jednom mestu! Zato, sačekajte da nešto okupira pažnju vašeg mališana, npr. gledanje crtaća, i započnite s blagom masažom ručica i nožica.

Jezik znakova
Iskoristite vreme pred odlazak na spavanje, kada je dete već relaksirano, za učenje važnih lekcija iz života. Pokažite prstom na sebe i recite „ja“, potom položite šaku na svoje srce i recite „volim“ i, na kraju, pokažite prstom na dete i recite „tebe“. Ovo je takođe vrlo koristan način da ga, bez mnogo reči i pokreta, smirite kada se noću probudi.

Više ovakvih tekstova naći ćete u AKTUELNOM broju magazina Mama&beba.

Novi broj potražite na kiosicma 5. jula!

Pratite nas i na Fejsbuku: https://www.facebook.com/mamaibebacom/

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Prethodna vest

Sledeća vest

još iz kategorije