28.07.2014 Razvoj bebe

10 saveta koji pomažu u komunikaciji s bebom

Beba s vama počinje da komunicira od rođenja, dakle, pre nego što počne da govori – a sve što bi vi trebalo da učinite, jeste da naučite da tumačite njene gestove i govor tela.

govor tela

1. Uvek odgovorite
Uvek odgovorite na govor tela svog deteta, pa čak i kad niste sigurni šta vam pokušava reći. Ako je neki vaš pokret rezultirao time da se dete smirilo i opustilo, to je znak da ste postupili ispravno. Ako nije, probajte nešto drugo.

2. Pokažite mu sliku
Vaši pokreti, dok bebi pokazujete različite fotografije iz knjige kad čitate priču, održavaju njenu pažnju i zanimanje za ono što činite, olakšavajući joj da shvati kako i pokreti tela u komunikaciji imaju neku svrhu.

3. Otpevajte pesmicu
Pesmice koje uključuju neku radnju, poput one „Taši, taši, tanana“, za dete znače veoma živopisno iskustvo. Ono na taj način doživljava pozitivno iskustvo koje ga ispunjava radošću, podiže njegovu svest i „tera“ ga da i samo pokuša da tapše.

4. Jasno iskažite svoj stav
Na primer, ako vaša beba odbija da jede ili besno baca igračke, jasno joj dajte do znanja da je takvo ponašanje neprihvatljivo. Naravno, što je dete manje, to će i vaš stav biti blaži. Za sasvim malo dete, dovoljno je povišenim tonom izgovoriti „No, no!“ i to svaki put kada se neprimereno ponašanje ponovi.

5. Neka vaše lice bude nasmejano
Svaki put kada se obraćate detetu, potrudite se da vaše lice bude nasmejano. Bolje rečeno, svaki put kada se obraćate detetu, neka izraz vašeg lica bude usklađen sa sadržajem reči koje izgovarate. Na taj način, iako ne razume značenje reči, beba će ipak razumeti šta želite da joj „saopštite“. Izbegavajte „neutralne“ izraze lica, jer oni bebi ništa ne govore.

6. Mazite bebu što češće
Psihološka bliskost jedan je od osnovnih načina da svojoj bebi pokažete koliko je volite. Bez ijedne izgovorene reči, vaša će beba tačno znati šta znače milovanje, poljupci, zagrljaji i ostali „trikovi“ kojima se mame služe da iskažu nemerljivu ljubav svojim malim, nežnim, najdražim bićima.

7. Igrajte se žmurke
Dlanovima sakrijte lice pred detetom, a onda ih iznenada otvorite, pokazujući detetu svoj nasmejani lik. Znate već, to je ona stara dobra „ku-kuc“ igra kada se bebe obično zacenjuju od smeha.

8. Svojim rečima opišite bebina osećanja
Ako se trudi da dohvati nešto što se nalazi izvan njegovog domašaja, pa ne uspeva i razočarano plače, pokažite joj da razumete šta oseća i zbog čega plače. Obratite se bebi rečima: „Pile mamino, ne možeš da dohvatiš medu? Ništa zato, mama je tu da reši problem!“. Beba će prestati da plače, srećna i zadovoljna što ste razumeli i rešili njen „problem“.

9. Razvijajte bebinu strpljivost
Neverbalna (pa i verbalna) komunikacija zahteva od vašeg deteta da bude strpljivo dok, kao „slušalac“, pokušava da „prevede“ šta želite da mu poručite. Ali, strpljenje je kvalitet koji bebe obično izbegavaju, pa je potrebno da pribegnete nekim trikovima da smirite dete i da ga „naterate“ da bude strpljivo i sačeka da odgovorite na neki njegov zahtev.

10. Dovedite mu raznovrsnu „publiku“
Vaše dete treba da oseti kako deluje i na druge ljude, a ne samo na vas. Koristiće mu neverbalna komunikacija sa ostalim članovima porodice, sa ujakom, tetkom, bakom ili dekom. Zatražite od deteta da ujaku pokaže svoju novu igračku, da se nasmeši deki ili da „pošalje poljubac“ baki.

Autor: Life Content, M.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije