01.05.2016 Razvoj bebe

5 neobičnih pojava tokom rasta i razvoja bebe

Neke pojave je teško objasniti, a dešavaju se skoro svakom mališanu. Evo nekoliko najčešćih i, istovremeno, najmanje pominjanih…

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Vaše dete se neretko zacenjuje, hrče ili mu nosić često krvari? Ne brinite, nije ništa strašno. Štaviše, ove pojave veoma su česte i dešavaju se većini mališana.

1. Zacenjivanje
Kratkotrajni gubitak daha i svesti dok dete plače predstavlja respiratornu afektivnu krizu i relativno je česta pojava kod mališana. Razlog je zapravo jako emocionalno uzbuđenje usmereno na disanje usled čega ne postoji mogućnost kontrole. Roditelji se zbog toga uplaše i ne znaju kako da reaguju, pa iznose dete na svež vazduh ili u panici započinju s veštačkim disanjem usta na usta. Respiratorne afektivne krize najučestalije su kod jednogodišnjaka i dvogodišnjaka. Roditelji ne bi trebalo previše da se uzbuđuju zbog ovoga. Neki mališani, koji su posebno skloni ovakvim krizama, svesni su da one deluju na njihove roditelje pa ih ponekad namerno izazivaju ne bi li postigli oređeni cilj.

Međutim, ako zadržavanje daha potraje duže, može doći do kraćeg gubitka svesti,
sve dok povećana količina ugljen-dioksida ne nadraži centar za disanje u mozgu. Da biste prekinuli zaustavljanje disanja, dovoljno je da detetu nežno dunete u lice – ovaj jednostavni postupak pomoći će mu da uspostavi ritam disanja.

2. Hrkanje
Mnoga deca hrču dok spavaju, pa se roditeljima čini da je mališanima narušen
noćni odmor i kvalitetan san. Tokom zimskih meseci ovaj problem se može povezati sa čestim prehladama, jer upravo povećana količina sluzi u nosiću dovodi do hrkanja. Slično se događa i kod dece koja su sklona alergijama. Povećani adenoid (treći krajnik) često je uzročni problema sa disanjem na nos, pa dete počinje da diše na usta, te stoga često hrče. Krajnici se smanjuju odrastanjem, ali ako je smetnja prevelika, uklanjaju se hirurškim putem. Pored toga, mala brada i
ona potisnuta prema natrag mogu uzrokovati smetnje u disanju. Smanjeni tonus mišića u području ždrela takođe je čest uzročnik ovog problema.

3. Krive noge
Problem sa zakrivljenim nogama javlja se čim dete prohoda. To je sasvim normalna pojava jer, kada se mališan prvobitno uspravi i nauči da hoda, za ravnotežu celog tela odgovorne su noge. Do navršene druge godine, zakrivljenost iz položaja koji nalikuje slovu O prelazi u položaj X, te se kolena približavaju, a često se javlja i problem ravnih stopala. Kako se radi o razvojnoj fazi rasta i razvoja, nema razloga za brigu. Međutim, ukoliko to potraje, trebalo bi se obratiti dečjem ortopedu.

4. Nepravila hod
Mališan prohoda kada funkcije njegovog nervnog sistema, mišića i kostiju sazru – tada je u stanju da samostalno odražava ravnotežu. Stoga, čim napravi prvi korak, roditelji razmišljaju o kupovini cipelica. Kako bi dete naučilo pravilno da hoda, potrebno je najpre da “oseti” teren, šetajući bosih nožica. Naravno, kad ga spremate za izlazak napolje, obujte ga, ali kod kuće ne mora da nosi cipelice jer mu
one ne garantuju stabilnost koraka. Najbolje je da bebi nazujete neklizajuće čarapice, jer na taj način stopalo oseća sve spoljne nadražaje. Time ćete sprečiti i nastanak nepravilnog hoda.

5. Kriva kičma
Skoliozu to jest zakrivljenje kičmenog stuba teško je ustanoviti kod dece mlađe od šestsedam godina. Do ovog uzrasta može se desiti da detetova leđa izgledaju lagano nagnuta na levu i(li) desnu stranu, a da se uopšte ne radi o bilo kakvom problemu s kičmom. Gotovo svi četvorogodišnjaci i petogodišnjaci imaju izraženu lumbalnu lordozu, odnosno zakrivljen donji deo kičmenog stuba prema napred, ka stomaku. Budući da se radi o normalnoj pojavi, treba naglasiti da će ona spontatno nestati do uzrasta od oko deset godine.

Pročitajte i… Vitamin D od velike važnosti za pravilan rast i razvoj dece

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije