12.05.2014 Razvoj bebe

5 razloga zbog kojih beba treba da nauči plivati

Učenje plivanja vašoj bebi može pomoći u boljem razvoju mozga, ravnoteže, hodanja i samopouzdanja, ali i razviti veštine koje joj mogu spasiti život.

baby-swimming

Nije čudo da mnoge bebe i mala deca vole plivanje. Nakon devet meseci plutanja u vašem trbuhu, sviđa im se osećaj okruženosti vodom. Jedna od najboljih stvari koje za nju možete napraviti jeste odvesti je na bazen.
Ali svakako vodite računa o tome da je voda dovoljno topla: najmanje 30°C (odnosno 32°za bebe mlađe od 12 nedelja ili lakše od 5,5 kilograma).

Kursevi plivanja za bebe osmišljeni su kako bi se maksimalno iskoristile prednosti njihovih afiniteta prema vodi. Postepenim učenjem bebe se u veoma ranom dobu mogu naučiti veštinama koje im mogu spasiti život, poput okretanja na leđa ili, usled naglog potapanja i plivanje do najbližeg čvrstog objekta.

Plivanje je odlično za jačanje mišića ruku, nogu i vrata te za razvoj malih pluća i kardiovaskularnog sistema.

Zahvaljujući posebnim tehnikama, već i deca u dobi od samo 30 meseci mogu naučiti preplivati kratke udaljenosti.
Evo zašto su kursevi plivanja izvrsni i za vas i za vaš bebu:

Bolji razvoj bebinog mozga
Kursevi plivanja za bebe dodatno su unapređeni kako bi se one u vodi osećale sigurnima. Vežbe u organizovanim grupama uključuju lagano ljuljanje, plivanje do predmeta, udarce nogama i rukama te učenje reagovanja na naredbe. To je i sjajna stimulacija za bebin mozak, posebno zato što se on u prvoj godini života razvija brže nego u bilo kojem drugom razdoblju.

Pomoć pri hodanju
Rezultati istraživanja pokazali su da vežbanje od rođenja poboljšava bebinu ravnotežu i koordinaciju. Bebe vole ponavljajuće pokrete u vodi, a brčkanje u bazenu stimulira vestibularni sistem koji im daje osećaj za pokrete i ravnotežu. Kako beba raste, to će joj pomoći da glavu drži uspravno, uspravi se na noge, održava ravnotežu i s vremenom prohoda.

Zabavno vežbanje
Stručnjaci kažu kako deca mlađa od pet godina treba da vežbaju barem tri sata na dan, pa je plivanje lagan i zabavan uvod u fizičku aktivnost. Plivanje je odlično za jačanje mišića ruku, nogu i vrata te za razvoj malih pluća i kardiovaskularnog sistema. Osim toga, podstiče urednije navike spavanja i jedenja vaše bebe.

Samouvereno dete
Učenje samostalnog manevrisanja u vodi u bebi će podstaknuti nezavisnost i samopouzdanje, što se često kasnije manifestuje u drugim životnim područjima, i daće joj hrabrost za iskušavanje novih stvari.

Plivanje je sjajno i za jačanje veze između mame i bebe jer na kursevima, osim zabave, kvalitetno provodite vreme zajedno i možete steći nove prijateljice.

Veština koja spasava život
Da učenje plivanja od najranije dobi doista može spasiti život dokazala je i dvogodišnja Elizabeta koja je pala u bazen. Budući da je počela plivati sa samo sedam nedelja, znala je kako izroniti na površinu, otplivati do ivice bazena i tamo se zadržati dok osam minuta kasnije po nju nije došla mama.

Izvor: zadovoljna.hr

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije