14.09.2015 Razvoj bebe

5 uzroka bezrazložnog plača

Svakom roditelju teško pada kada mu se dete iz čista mira rasplače, a on ne razume u čemu je problem. Evo nekoliko karakterističnih situacija i praktičnih rešenja…

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Svaka mama ume da razlikuje plač zbog gladi, bola, umora ili vrućine. To su fiziološki okviri koje nije teško prepoznati. Međutim, mnogo je teže odgonetnuti šta je prouzrokovalo plač koji nepravedno nazivaju bezrazložnim.

Karakteristične roditeljske reakcije u tim situacijama jesu: ”Pobogu, šta mu je sad?”, ”Opet plače!”, ”E sad stvarno nema razloga za dernjanje!” Da biste prepoznali klasične vrste plača i preduzeli mere za njegovo eliminisanje, osim objašnjenja zašto ta intervencija deluje, nudimo vam i argumente kojima vam dokazujemo da dete nikada ne plače bez razloga.

Ne sviđa mi se ovde!
Opis situacije: Beba je udobno smeštena u ležaljci, posmatra svet oko sebe. Odjednom se rasplače. Nije gladna (tek što je nahranjena), nije umorna (lepo je spavala), nije joj prljava pelena (promenjena je pre desetak minuta), a nije joj ni vruće. Pa šta je onda?
Rešenje: Najverovatnije joj se ne sviđa mesto na kom se nalazi ili joj ne prija položaj u kom leži.Prvo joj podmetnite savijen peškir iza leđa da bi promenila položaj tela. Ako to ne upali, premestite nosiljku u drugu prostoriju, na primer u kuhinju, u kojoj može posmatrati mamu dok priprema jelo.
Objašnjenje: Muskulatura trupa bebe mlađe od šest meseci nije u potpunosti formirana, pa joj nije lako da se smesti udobno. Drugo, čak i ako je udobno nameštena, dosadi joj da stalno gleda isti prizor, pa joj ga treba povremeno promeniti.

Pročitajte i… Problemi sa spavanjem: Zašto se bebe noću bude i zašto plaču?

Neću da se vozim u kolicima!
Opis situacije: Gurate kolica parkom, vaše čedo je mirno, posmatra ljude i izgleda zadovoljno. Odjednom počne da se meškolji pokušavajući da izađe iz kolica.
Rešenje: Izvadite dete iz kolica i pustite ga da ih gura. Takođe, pratite u korak njegov ritam hoda pridržavajući ga za kragnu ili rukav.
Objašnjenje: Ovo se obično dešava u periodu prohodavanja: beba još uvek ne ume samostalno da hoda, ali obožava to da čini dok je neko pridržava. Kada je stavite u kolica i zakopčate sigurnosni kaiš, oseća se sputano i zbog toga protestuje. I vi biste, zar ne?

Vadite me iz kadice!
Opis situacije: Kupanje bi trebalo da prija svakoj bebi, ali ako se vaše dete rasplače svaki put kada ga stavite u kadicu, morate nešto preduzeti.
Rešenje: Pre nego što bebu stavite u vodu, izmasirajte joj nožice, ručice i grudni koš mirisnim losionom da bi se opustila. Obavezno proverite temperaturu vode, pa postupno uranjajte bebu u nju, sve vreme je pridržavajući rukom ispod guze.
Objašnjenje: Kod nekih beba Morov refleks zadržava se duže nego kod drugih, pa svaki put kada ih uronite u vodu, one imaju osećaj ”propadanja”, kao da su izgubile tlo pod nogama. Zato je veoma važno da je sve vreme pridržavate rukom ispod leđa.

Neću da me tata hrani!
Opis situacije: Mama je otišla u kupovinu, a pre toga je nacedila mleko u flašicu i ostavila ga tati da nahrani bebu. Međutim, čim ju je ponosni otac uzeo u naručje, beba je pustila sirenu okrećući glavu u stranu. Tata je, naravno, u totalnoj panici!
Rešenje: Ovo se obično dešava tatama koji ne posmatraju mame dok hrane bebu. Dakle, ako ne želite da budete ”pater balkanikus”, koje neće da uzme bebu u naručje sve dok mu sama ne sedne u krilo, zamolite suprugu da vam pokaže kako ona drži bebu tokom hranjenja, na koji način joj se obraća i slično. Objašnjenje: Nema objašnjenja. Tata je jednako odgovoran za brigu o detetu i treba da učestvuje u svim aktivnostima oko nje. Dakle, nema ženskih i muških obaveza, već samo roditeljskih.

Ne umem to da uradim!
Opis situacije: Dete se igra kockama na podu dnevne sobe. Izgleda zadovoljno. Ali avaj! Odjednom ruši ”građevinu” koju je pre toga sa zadovoljstvom gradilo, baca igračke na sve strane, protestujući i plačući.
Rešenje: Pusite ga da ispolji svoj bes (koji je najverotnije nastao zbog nemoći da nešto uradi). Ne nudite mu drugu igračku i ne skupljajte one koje je pobacalo. Kada se smiri, pomozite mu da reši problem.
Objašnjenje: Bitno je da na detetove izlive besa reagujete smireno, ne pokazujući mu koliko vas je to uznemirilo. Vaša pribranost proizvešće dobar efekat. Osim toga, ovo je odlična prilika da dete vežba da podnese frustraciju i da mu vi pritom ponudite koncept po kom se uspeh postiže posle mnogo pokušaja. Ako mu se, primera radi, toranj od kocaka ruši, objasnite mu da morate zajedno proširiti ”temelj”, nakon čega će moći da slaže kocke u visinu.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije