16.05.2014 Razvoj bebe

7 najčešćih razloga zbog kojih bebe plaču

Kada beba zaplače, nema roditelja koji neće preduzeti mere da je umiri. Međutim, često se dešava da im, zbog neprepoznavanja uzroka plača, to ne pođe za rukom…

plakanje

Činjenica je da sve bebe plaču. Pošto je to njihov jedini način da izraze svoje potrebe, logično je da će često upražnjavati ovu aktivnost. A za sve roditelje prava je mora kada tišinu njihovog doma „raspara“ bebin prodoran plač. U početku je većini roditelja teško da razumeju šta im beba poručuje, pa preduzimaju pogrešne mere: daju hranu bebi koja je žedna ili poje onu koja je gladna. Efekat: beba će se još više rasplakati jer njena potreba nije zadovoljena na odgovarajući način.

S namerom da vam pomognemo i ubrzamo proces „učenja“ lekcije raspoznavanja različitih vrsta bebinog plača, predočavamo vam sedam najčešćih razloga zbog kojih će vaš bebiron „odvrnuti sirenu“.

1. „Gladna sam! Nahranite me!“

Kada naučite da prepoznate znakove gladi kod bebe (nervozna je, kenjka, okreće glavu levo- desno tražeći maminu bradavicu ili cuclu), uspećete da je preduhitrite i nahranite pre nego što se „debelo“ rasplače. Do tada, najbolje je da čim počne da kenjka, proverite da li je gladna. Čim dobije svoj obrok i napuni stomačić, prestaće da negoduje.

2. „Mokra sam! Presvucite me!“

Pojedine bebe plačem odmah reaguju na mokre pelene, dok se druge, opet, uopšte ne bune zbog toga. Vremenom ćete shvatiti da li vaš anđelak spada u prvu ili drugu kategoriju, pa ćete znati kako treba da postupite.

3. „Vruće/hladno mi je!“

Sva novorođenčad vole da budu utopljena i, po pravilu, potreban im je jedan sloj odeće više nego odraslima. Primera radi, ako je bebin stomačić hladan, treba je utopliti, a ako je vruć, treba je raskomotiti. Temperatura ručica i nožica nije merilo kojim treba da se rukovodite.

4. „Mamice, uzmi me u naručje!“

Bebama je potrebno mnooogo nežnosti. One uživaju u licima roditelja, njihovim glasovima, kao i mirisu tela (a naročito maminog mleka!). Nakon podoja, podrigivanja i prepovijanja, one imaju potrebu da ih neko drži u naručju. Iako ćete se verovatno plašiti da ne „razmazite“ bebu, jer je često držite u naručju, znajte da je to nemoguće, naročito u nekoliko prvih meseci. Ipak, nisu ni bebe sve iste: neke su po ovom pitanju zahtevnije, a neke su zadovoljne i kada leže u krevecu. Ako vaša beba traži pažnju, pružite joj je: nosite je u nosiljci na grudima ili je (dok ne zaspi) ljuljuškajte u naručju.

5. „Umorna sam i hoću da spavam!“

Iako je novorođenim bebama potrebno mnogo pažnje, previše stimulacije iz okruženja može da ih zamori, pa će se iz čistog mira rasplakati. Uverićete se da će beba duže plakati nakon „druženja“ sa mnogo ljudi ili ćete primetiti da plače na kraju svakog dana, bez očiglednog razloga. To nije čudno, jer novorođenčad ne mogu da „prerade“ sve informacije koje su dobile tokom dana. Različite vrste svetlosti, buka u domaćinstvu i izvan njega, prebacivanje iz ruke u ruku… samo su neki od svakodnevnih podražaja, koji objektivno mogu da zamore bebu. Plač je njen način da vam kaže: „Dosta mi je svega!“ U takvoj situaciji, najbolje je da je odnesete na neko mirno mesto, pustite je da se smiri, a onda da pokušate da je uspavate.

6. „Nešto me boli i ne osećam se dobro!“

Ukoliko ste podojili bebu, promenili joj pelene i uverili se da joj ništa ne smeta (verovali ili ne, zaplakaće čak i ako je žulja etiketa na benkici), a ona ne prestaje da plače, proverite joj telesnu temperaturu. Plač bolesne bebe razlikuje se od negodovanja zbog gladi ili umora (manjeg je intenziteta), a vi ćete ubrzo naučiti da prepoznate kada bebin plač „ne zvuči dobro“ i kada morate da je odnesete kod lekara.

7. „Ne znam ni sama šta mi je!“

Desiće se da nećete moći da utvrdite razlog bebinog plača. Mnoge bebe prolaze kroz faze neutešnog plača, kada ništa ne može da ih umiri. One mogu da traju od nekoliko minuta do nekoliko sati. Tada treba da posumnjate na stomačne grčeve. Ako se potvrdi da vaše čedo pati od kolika, nema vam druge, nego da se naoružate strpljenjem i preduzmete sve mere da pomognete detetu i ublažite mu bol (grejanje stomačića, masaža, sirup protiv grčeva…).

Autor: Life Content
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije