06.07.2016 Razvoj bebe

7 razloga zašto je dobro nositi bebu

Nošenje beba u različitim nosiljkama i maramama (babywearing) nije nov trend ni pomodarstvo, već roditeljska veština stara hiljadama godina. U Africi i Aziji neguju je od pamtiveka, samo su u zemljama zapadnog sveta masovno prestali da je primenjuju u periodu industrijalizacije. Međutim, uviđeno je da nošenje višestruko koristi i deci i roditeljima, pa je ponovo aktuelno širom sveta. Navodimo vam sedam pozitivnih strana nošenja, zbog kojih ćete sigurno odlučiti da više nosite svoju bebu.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock


„Ne slušajte savete tipa ‘ne navikavaj dete na ruke’, nošenje je višestruko korisno i za vašeg mališana i za vas“, poručuje Danijela Birta Čkonjević, dula i savetnica za nošenje pri školi „Die Trageshule“
www.danijelaBIRTHa.com

1. NOŠENE BEBE MANJE PLAČU
Svaka beba ima potrebu za blizinom i dodirom bliske osobe, baš kao što ima potrebu za hranom. U prilog tome govore i rezultati jednog psihološkog istraživanja koji su pokazali da deca koja su često na grudima, plećima ili u rukama roditelja za 46 odsto manje plaču nego mališani koje roditelji ne nose dovoljno.

2. DOK NOSITE BEBU, REGULIŠETE JOJ TEMPERATURU
Novorođenčad i mlađa odojčad nemaju sposobnost samostalne termoregulacije. Stoga, kad god držite bebu uza se, vi joj pomažete da dostigne optimalnu telesnu temperaturu. Ako joj je telo hladnije, svojim telom joj podižete temperaturu, a ukoliko je previše zagrejano, snižavate joj telesnu temperaturu.

3. NOŠENJE UBLAŽAVA GRČEVE
Ovo nije nikakav fenomen, čak je lako objašnjiva pojava. Kretanje, kao i toplina, mekoća i miris tela, ritam disanja i otkucaji srca deluju umirujuće na bebu, ublažavajući joj pritom tegobe izazvane refluksom, pre svega bolove u stomačiću.

4. POGODUJE RAZVOJU KUKOVA
Takozvani ’’žabica’’ položaj umnogome doprinosi pravilnom razvoju kukova. Zato, što češće nosite bebu u marami ili nosiljci, u zavisnosti od toga šta koristite, tako da je licem okrenuta ka vama, a da su joj kolena iznad nivoa guze (u dubokom čučnju) i da njima ispisuje slovo M.

5. POJAČAVA LAKTACIJU I UMANJUJE RIZIK OD DEPRESIJE
Samim tim što će vam dete biti zadovoljno i što ćete imati izgrađenu čvrstu afektivnu vezu s njim, vi ćete, kao roditelj, biti sigurniji u sebe, ispunjeniji i srećniji. A ta lična satisfakcija doprineće boljoj laktaciji i smanjiti rizik od postporođajne depresije.

6. NOŠENA DECA IZRASTAJU U USPEŠNE LJUDE
Pored toga što ćete mu obezbediti bezbolnije i srećnije odrastanje, ako budete nosili svoje dete kad god iskaže potrebu za tim, ono će izrasti u osobu punu samopouzdanja, koja će biti uspešna u izgradnji, ali i u održavanju socioemotivnih odnosa, tvrde sociolozi.

7. PRAKTIČNO JE
Ne možemo izostaviti činjenicu da je nošenje bebe u marami veoma praktično. Prvo: omogućava vam da u isto vreme odgovorite na bebinu potrebu za blizinom i obavljate kućne poslove, idete u nabavku, šetate ljubimca. I drugo: pruža vam priliku da posećujete mesta i obavljate aktivnosti koje ne biste mogli da, umesto toga, koristite kolica. Na primer, s bebom na grudima ili leđima možete komotno da se upustite u avanturu planinarenja.

Top-savet: PRONAĐITE ODGOVARAJUĆU MARAMU
Kako bi beba bila bezbedna i kako bi joj bilo udobno dok je nosite, važno je da izaberete odgovarajuću maramu odnosno ergonomsku nosiljku. Za prvi period života najpreporučljivije su elastična i tkana marama te sling s prstenovima sašiven od tkanog materijala. Elastičnom maramom možete se služiti dok dete ne dostigne 15 kilograma, mada većina roditelja ranije prestaje da je koristi budući da se tegli pa vuče bebu ka dole, što stvara neprijatnost. A tkanu maramu i sling možete upotrebljavati bez ograničenja. Nakon što beba napuni četiri meseca, možete početi da koristite i odgovarajuću strukturiranu nosiljku s kopčama, koja ima dodatni insert za pospešenje potpore.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije