23.05.2018 Razvoj bebe

Anksiozne majke ometaju san beba

Istraživači su otkrili da majke, koje su depresivne i anksiozne, mogu uzrokovati probleme sa spavanjem kod svojih beba. Problemi sa spavanjem kod dece često mogu biti uzrokovani stresom i napetošću koje je prisutno kod roditelja i ostalih članova porodice.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Anksioznost i uticaj na dete

Istraživanje je sprovedeno na Univerzitetu Pensilvanija, a objavljeno je u časopisu Child Development. Naučnici su proučavali 45 majki i njihove bebe u periodu od jednog meseca do dve godine. Majke su ispunjavale dnevnik spavanja, a naučnici su putem kućnih posjeta zabilježavali promene.

PROČITAJTE I… Anksioznost u trudnoći

Tim naučnika je utvrdio da što majke imaju veće simptome depresije i anksioznosti, veća je verovatnoća da će ometati spavanje njihovih beba.

Majke najčešće uzmu bebu dok spava već želeći im pružiti nežnost, ali time prenose svoju anksioznost na bebu, koja onda ne može nesmetano spavati.

„Ovo istraživanje pruža uvid u to da majčino mentalno zdravlje uistinu utiče na ponašanje i zdravlje deteta „, izjavio je vođa istraživanja prof. Daglas Teti i pored toga rekao kako problemi sa spavanjem u ranom detinjstvu mogu imati negativan efekat na različite aspekte razvoja, uključujući i emocionalni razvoj.

Više saveta potražite u magazinu Mama&beba 

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije