09.01.2015 Razvoj bebe

Beba se pokriva preko glave

Gušenje u snu brine svakog roditelja jer su pokrivači za decu ponekad prava napast. Ipak, ne treba preterano da brinete, evo i zašto

foto: freedigitalphoto.net, photostock

foto: freedigitalphoto.net, photostock

Zdrav san svake bebe, pa i vaše, podrazumeva suvo i čisto okruženje. Na bebin san utiče više faktora. Tvrda podloga za spavanje takođe je neophodna. Kako bi se bebina kičma pravilno razvijala, neophodno je da spava na ravnom, bar prva tri, četiri meseca. Posle možete ispod glave da joj stavite tanak jastučić.

Međutim, ponekad su pokrivači za decu prava napast i za dete i za mamu. Ono čega se svaka majka plaši je gušenje u snu uzrokovano pokrivačem. I vaša beba se pokriva preko glave, zar ne? Ponekad vam se čini da to radi namerno, pa čim joj skinete pokrivač sa glavice, posle nekoliko minuta ona ga vrati nazad. Beba se pokriva preko glave nesvesno, ne zato što joj je hladno.

Bebe u najranijim mesecima mlataraju ručicama i nožicama na sve strane pa nesvesno povuku i prevuku pokrivač preko glave. Svaka mama će brže-bolje skinuti pokrivač koji predstavlja potencijalnu opasnost za njeno čedo. I sve je u redu tokom dana, kad svaki čas možete da kontrolišete vašeg anđela dok spava, ali šta raditi noću kad i vi utonete u san?

Pedijatri kažu, ne brinite preterano, priroda se pobrinula za mnoge pojave pa i ovu. Kad bebi ponestane vazduha ispod pokrivača, sama će meškoljiti, opet mlatarati ručicama i nožicama tražeći izlaz. Prirodni nagon za odražanjem tera je da sama traži izlaz. Tako je i da vašom bebom.

Kao što gledate svog mališana dok mlatara ručicama i nožicama kad je budan, tako će mlatarati i onda kad naiđe prepreka, u snu, to je refleks sa kojim se rađamo.

S druge strane, podsećaju pedijatri, ako se bebac preterano upetlja u pokrivač, a oseti da ne može sam da reši problem, javiće vam to svojim glasom. Beba plače izražavajući svoje emocije kako pozitivne tako i negativne, tako će biti i onda kad se zarobi ispod pokrivača.

Zato, drage mame, nemojte svom detetu stavljati u krevetac preterano veliki pokrivač, neka on bude primeren uzrastu i starosnoj dobi. Takođe, pokrivač za decu nikako ne sme da bude pretežak, bez obzira na to koliko je hladno u sobi u kojoj spava.

Izvor: Life Content

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije