24.01.2014 Razvoj bebe

Da li ste znali: I bebe ponekad glume plač

Izgleda da i bebe znaju da nas nasamare. Kao što mnogi roditelji sumnjaju, bebe ponekad plaču bez ikakvog razloga. Suze im služe kao sredstvo da dobiju ono što žele.

lazni plac

Jedno istraživanje u Japanu imalo je za cilj da utvdi razloge zbog kojih naši mali anđeli plaču. Dve bebe su snimane kamerom u trajanju od 60 minuta. To su ponovili još tačno 102 puta u narednih pola godine. Uglavnom su bebci bili uznemireni pre i nakon plakanja, ali ne uvek.

Prva beba je nazvana “Beba R” i na početku studije je imala sedam meseci, dok je druga, “Beba M”, imala devet meseci. Sav materijal njihovog plakanja je izmontiran u 68 snimka plača od po pet sekundi.

Prilikom analize ponašanja beba pre i nakon plakanja, naučnici su shvatili da su epizodama plakanja Bebe M prethodili pravi znaci uzrujanosti, poput pravljenja grimasa, buke i tužnog izgleda. Međutim, naučnici su otkrili da je Beba R često plakala ubrzo nakon smejanja.

Dok je 98 odsto plakanja Bebe R zaista bio pravi plač, epizoda plakanja koja se dogodila kada je Beba R imala 11 meseci potvrdila je sumnje naučnika. Naime, i majka i naučnici su videli da je beba plakala samo da bi privukla pažnju majke jer se, čim joj je majka prišla, nasmejala.

Naučnici smatraju da lažni plač uspešno  privlači pažnju roditelja, ali i uveliko doprinosi društvenom i emotivnom razvoju deteta.

Bebe koje su sposobne da odglume plač na taj način svakodnevno uspešno komuniciraju sa starateljima, i lažni plač umnogome doprinosi razvoju njihovog odnosa sa roditeljima”, smatraju oni.

Studija je takođe otkrila da nakon epizode plakanja, bebe ostaju tužne ili uznemirene, a da postaju smirenije i srećnije samo kada se ostvari fizički kontakt sa roditeljem.

Istraživači veruju da je Beba R koristila lažni plač zato što ima braću i sestre s kojima mora da se takmiči za pažnju roditelja. Naučnici smatraju da braća i sestre mogu da obogate društvene interakcije kod kuće i povećaju njihovu raznovrsnost, jer takvo okruženje stimuliše razvoj komunkativnih sposobnosti kod beba.

Autor: Life Content

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije