08.04.2014 Razvoj bebe

Deca koja brže napreduju u prvom mesecu života su inteligentnija

Deca koja su brže dobijala na težini i u obimu glave u prvom mesecu života radila su test inteligencije kada su imala šest godina. Uradili su ga  nešto bolje od druge dece. Međutim, rani razvoj deteta nije uticao na njegovo ponašanje kasnije u životu.

bebica

„Otkrili smo da je brži rast u prve četiri nedelje života povezan sa blagim povećanjem koeficijenta inteligencije u uzrastu  od šest i po godina, ali nema veze sa ponašanjem deteta“, ispričala je vodeća autorka istraživanja Liza Smiters sa Univerziteta u Adeledu, Australija.

Ona je dodala da istraživanje sugeriše koliko je važno što pre potražiti pomoć ako postoji bilo kakva zabrinutost u vezi sa rastom deteta ili hranjenjem da bi se problem brzo i na vreme rešio.

„Međutim, ne možemo da kažemo da brži rast stvara viši koefcijent inteligencije. Moguće je da je reč o obrnutom fenomenu, to jest da deca nižeg koeficijenta inteligencije nešto sporije rastu“, rekla je.

Istraživanje je obavljeno na 17 hiljada majki i njihove dece u Belorusiji. Učestvovale su majke koje su na jednom porođaju rodile jedno, zdravo dete, posle 37 nedelja trudnoće. To je objavljeno u časopisu Pediatrics.

Deca su merena u toku prve četiri nedelje života, a inteligencija je testirana uz pomoć više IQ skala koje su kombinovano dale koefcijent između 50 i 150. Prosek je bio 100. Ponašanje su ocenili roditelji i učitelji ispunjavanjem upitnika. Bebe koje su imale veće napredovanje u težini i opsegu glave prosječno su imale viši koeficijent inteligencije za 1,5.

Izvor: babble.com
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije