12.11.2013 Razvoj bebe

I bebe vole knjige!

Grešite ako mislite da su bebe suviše male za upoznavanje sa bajkama! Što pre počnete da im ih čitate, ranije će ih dete zavoleti…

citanje

Zašto bebama treba čitati?

Mozak novorođene bebe skoro da je „prazan“. On tek treba da se puni informacijama koje će vremenom skupljati gledajući, slušajući, posmatrajući, učeći… Međutim, dok ne počne da se pokreće i samostalno upoznaje svet oko sebe, čitanjem bajki i pevušenjem jednostavnih pesmica, privući ćete bebinu pažnju i stimulisati rad nervnih ćelija njenog mozga.

Ako, primera radi, počnete da čitate bebi pre nego što navrši šest meseci, do prvog rođendana ona će naučiti da proizvodi sve glasove koji su joj potrebni da bi tečno (ne tepajući!) govorila maternji jezik. Osim toga, čitanjem naglas podstaći ćete razvoj detetovog pamćenja, kao i njegovih govornih veština. Dokazano je da klinci kojima su roditelji odmalena čitali bajke, imaju bujniju maštu i sklikovitije se izražavaju od dece čiji su roditelji bili istog mišljenja kao moja najbolja prijateljica.

Kako čitati i koliko dugo?

Uzrast: do šest meseci

Mada neki stručnjaci smatraju da čitanje novorođenčetu nije uzalud potrošeno vreme, većina se slaže da sa ovom aktivnošću treba započeti u uzrastu od oko pet meseci. Tada većina beba pokazuje interesovanje za jarke boje, pa je tada pravo vreme da počnete sa zajedničkim razgledanjem slikovnica.

Pokazujte detetu slike i razgovetno izgovorajte nazive svega što je na njima prikazano. U ovom uzrastu, beba ne razume značenje reči, ali je ovo odlična vežba za budućnost. U početku će njena pažnja trajati kratko, pa joj nemojte čitati duže od nekoliko minuta. Međutim, kako bude rasla, rašće i njena pažnja, pa će vremenom sve duže uživati u druženju sa slikovnicama i bajkama.

Uzrast: od šest do dvanaest meseci

Beba starija od šest meseci postepeno počinje da povezuje značenje reči sa slikom koju joj pokazujete. Ona još ne ume da govori, ali je sposobna da upamti gde se koja slika nalazi. U uzrastu od oko dvanaest meseci izgovoriće „muuu“ nakon što joj prstom pokažete kravu. Pokušaće da vas oponaša i unapred će znati šta se nalazi na stranici koja sledi.

5 korisnih saveta za čitanje:

* Dok čitate bebi, držite je u krilu, mazite je i obraćajte joj se nežnim glasom
* Potrudite se da joj što vernije dočarate emocije (ako je neko ljut, namrštite se; ako je radostan, smejte se i proizvodite smešne zvukove)
* Dok izgovarate/pevušite pesmice u stihovima, cupkajte bebu u krilu i zajedno tapšite
* Ponavljajte jednu te istu pesmicu ili bajku sve dok po izrazu detetovog lica ne shvatite da joj je poznata
* Kada beba malo poraste, dozvolite joj da sama lista knjigu (naravno, nemojte joj dozvoliti da je stavlja u usta

Autor: Life Content

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije