05.02.2018 Razvoj bebe

Kada bebe počinju da razvijaju društvene sposobnosti

Jedna od velikih prekretnica u životu vaše bebe je i ona kada joj vi kao društvo više niste dovoljni i potrebni su joj vršnjaci da bi zadovoljila svoje potrebe, kad je druženje u pitanju. Ako vas zanima kako beba uči da se povezuje sa drugim ljudima i na koji način razvija odnose, evo šta vam otkrivamo…

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Sve počinje sa vama, roditeljima jer od rođenja vaše bebe vi ste ti koji zadovoljavaju sve njene potrebe, od hrane, preko presvlačenja, pa sve do utehe. Kako beba raste potrebno joj je više pažnje i stimulacije, a tu opet uskačete vi. Roditelji su na neki način bebini prvi drugari i omiljene osobe, beba će se na vas oslanjati za sve što joj je potrebno na prvom mestu ljubav, uteha i učenje. Uživaće u zvuku vašeg glasa i izrazu vašeg lica, kao i vašem dodiru.

Osećaj sigurnosti koji roditelj pruža bebi je odlična osnova da beba razvije poverenje za sve ostale veze u životu. Uz vašu pomoć vaše dete će početi uživati u društvu drugih ljudi, na prvom mestu svojih vršnjaka.

Kada bebe razvijaju društvene sposobnosti?

Od trenutka kad se rodi, vaše dete će početi učiti kako da se adaptira i regauje na ljude koji ga okružuju. Tokom prve godine života, njegov fokus će biti na tome da otkriva šta sve može, odnosno hodanje, uzimanje stvari i igranje sa roditeljima. Tokom prve godine dete voli da se druži sa drugim ljudima, ali defeinitivno preferira društvo svojih roditelja.

Nakon što napuni dve godine dete obično počinje uživati u igranju sa drugom decom, ali baš kao kad su u pitanju druge sposobnosti, moraće naučiti kako se to druži kroz mnogo pokušaja i pogrešaka. U početku dete verovatno neće hteti deliti svoje igračke, a tek kasnije će naučiti kako da se poveže sa svojim drugarima, a oko treće godine će biti na putu da stvara prva prijateljstva.

Kako se razvija socijalizacija kod beba

Mesec dana starosti. Čak i novorođenčad su društvena bića, svaka beba voli da se mazi, da se nosa i da joj se priča. Tokom prvog meseca života beba će eksperimentisati tako što će praviti razne grimase, uživaće u gledanju vašeg lica, a neke pokrete će pokušati imitirati. U ovom periodu roditelji bebu drže blizu svog lica, što je dobro jer novorođenčad prepoznaje stvari samo na 20-30 centimetara blizine. To znači da će vaše lice biti prvo koje će prepoznavati.

Dva meseca starosti. U ovom periodu beba će sate i sate provesti gledajući šta se oko nje zbiva, a može se pojaviti i prvi pravi osmeh.

Tri meseca starosti. Vaša beba će sad već postati ekspert kad je u pitanju komunikacija osmehom. Svaki njen osmeh je u stvari početak razgovora i nipošto ne ignorišite.

Četiri do pet meseci. Ovo je period kada beba počinje da bude otvorenija prema novim ljudima i pozdravlja ih sa osmehom i gugutanjem. Ipak još uvek su mama i tata najbolje društvo. Najentuzijastičniji rekaciju beba će čuvati samo za vas.

Šest do dvanaest meseci. Kako je beba u ovom periodu nešto mobilnija postoji verovatnoća da će više biti zainteresovana za druge bebe. Sad već može da se igra sa drugom decom, da imitiraju jedna drugu i da se osmehuju. Oko sedmog meseca primetićete kako beba postaje prilično anksiozna u društvu stranaca, a ako primetite da se uznervozi kad je ostavite samu ili dozvolite nekome da je drži, potrudite se da budete u blizni. Kako se budete bližili prvom rođendanu to će se između bebe i vas stvarati čvršća veza, a dete će ponekad biti ljuto ukoliko niste u njegovoj blizini.

Ostatak teksta pogledajte na sledećoj strani…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije