24.04.2014 Razvoj bebe

Kako bebe vide

Za razliku od čula sluha, koje se kod bebe potpuno formira do uzrasta od mesec dana, vid se razvija postepeno i sporije. Vaše dete moći će da vidi jednako dobro kao odrasla osoba tek u uzrastu od sedam meseci.

beba

Novorođenče se rađa formiranog čula vida, ali njegov mozak nije dovoljno „zreo“ da analizira slike niti da šalje poruke oku o onome što vidi. Kako se mozak razvija, tako se poboljšava i bebin vid. Idemo redom…

Prve dve nedelje

Beba može da vidi samo ono što joj je pred nosom, na nekoliko centimetara od nje. Dakle, može da registruje crte lice majke kada je ona drži u naručju i kada joj približi lice. Razaznaje svetlost, oblike i pokrete, ali joj je slika još uvek mutna i nejasna.

Mesec dana

U ovom uzrastu beba još uvek ne može koordinirano da koristi oba oka, pa se često dešava da svako oko „vodi svoju politiku“. Većina roditelja se uplaši misleći da im je dete zrikavo, međutim, to je sasvim normalna pojava. Do kraja prvog meseca ili sredinom narednog bebine oči će uspeti da se „dogovore“ sa mozgom i ona će moći da usmeri pogled na neki predmet sa oba oka.

Dva meseca

Bebe raspoznaju boje od rođenja, ali samo kontrastne (crno-belo, žuto-plavo!). Vremenom se „saradnja“ očiju i mozga poboljšava pa će beba biti u stanju da razlikuje čak i boje sličnih tonova (kao što su narandžasta i crvena). U ovom uzrastu savetuje se vežbanje: pokazujte bebi igračke i slike jarkih boja, pričajte joj i pevušite, to pomaže razvoj čula vida i čula sluha.

Tri do četiri meseca

Beba počinje da poseže za predmetima mada još uvek ne uspeva da ih dohvati jer ne može da uskladi pokrete ruku. Samo polako, u ovom uzrastu intenzivno se usklađuju pokreti očiju sa pokretima ruku, tako da će uskoro cičati od sreće kada uhvati igračku. Pomozite joj igrajući se sa njom: ponudite joj zvečku jarke boje i sačekajte da je uhvati. Primetićete da beba počinje da grabi sve što joj padne pod ruku, a najčešće „stradaju“ mamina kosa, naočare ili minđuše. Sve su to znaci da koordinacija između mozga, očiju i pokreta ruku napreduje.

Pet meseci

Do sada je pokušavala da dohvati samo krupne predmete, a sada počinje da primećuje i one sitnije. Osim toga, prepoznaje predmete koje je videla ranije (raduje se kada ugleda omiljenu igračku!). To je znak da se mozak „zahuktao“ u razvoju što se odražava na poboljšanje bebinog vida. Ona sada zna da predmeti postoje i kada nestanu iz vidnog polja. Zbog toga, bebe u ovom uzrastu obožavaju igru „gde je beba?“: mama joj stavi peškirić preko lica, beba ga skloni i obraduje se što ponovo vidi mamu.

Šest do sedam meseci

Bebin vid se do te mere razvio da ona sada jasno vidi ljude i predmete u svojoj okolini, ali ne i na velikoj razdaljini. S obzirom na to da se njen svet svodi na dešavanja u njenoj neposrednoj blizini, ta joj veština nije potrebna. Ona će se postepeno razvijati, a u uzrastu oko prvog rođendana, vaše dete biće u stanju da prepozna tatu kada dolazi s posla, čak i sa udaljenosti od nekoliko desetina metara.

Autor: Life Content

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije