25.10.2014 Razvoj bebe

Kako deca pamte: Najveće promene dešavaju se posle prvog rođendana

Najveće promene u detetovom pamćenju dešavaju se u periodu od 12. do 18. meseca. Svi oblici pamćenja postoje i postaju sve napredniji.

beba pamcenje

Dete je sada sposobno da se bavi različitim aktivnostima, da se vraća preðašnjim iskustvima i da kombinuje ona ranije zapamćena. Ipak, detetovo pamćenje još uvek nije trajno, pa će, primera radi, za vreme večere i posle nje zaboraviti čime se igralo pre obroka.

U ovom uzrastu bira igračke i igre, a ono što radi potpuno je funkcionalno i primereno (recimo, ako uzme lonče, mešaće po njemu kašikom, a ako uzme autić, ”voziće” ga po podu). Počinje da istražuje: traži oblike dok se igra s umetaljkama, slaže kocke i gradi toranj, otvara kutije i ormare.

Shvata da su neke radnje i aktivnosti meðusobno povezane, pa će krenuti po jaknicu ako mu kažete da idete napolje ili će čekati svoj crtani kad vidi da uključujete DVD. čak će primetiti ako crtać ne počinje od početka.

Dvogodišnje dete pamti i može da se seti složenih prošlih dogaðaja – na primer, da je ostavilo medvedića u kupatilu ili da je juče jelo nešto posebno, ali neće moći da se seti svih detalja (recimo, da li je tata došao kući pre ili posle gledanja crtaća).

U ovom uzrastu ono još uvek ne može da koristi razne strategije pamćenja. Tako, recimo, ako upitate decu različitih uzrasta u koju kutiju ste sakrili slatkiš, trogodišnjak neće ispuštati iz vida kutiju u koju je videlo da stavljate slatko, dok dvogodišnjak to još uvek neće umeti.

Autor: Life Content, M.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije