30.12.2013 Razvoj bebe

Kako razumeti govor bebinog tela: Igra plakanja

Novorođenčad plaču, u proseku, dva sata dnevno. Tokom prvih nekoliko nedelja, koje su za većinu majki prilično naporne i stresne, zaista je teško prepoznati pravi uzrok plača. Kako vreme prolazi, a vi sve više upoznajete bebu, počećete da identifikujete njene želje na osnovu visine tona kojim se oglašava. Uskoro ćete postati pravi eskpert za plač!

plakanje

Što se bliskost između vas i vaše bebe povećava, sve ćete bolje razumeti njena osećanja. Štaviše, uverićete se da beba sve ređe plače jer unapred zadovoljavate njene potrebe.

U međuvremenu, ako vam se čini da beba uopšte ne prestaje da plače, a ne možete da shvatite zbog čega, najbolje rešenje je da „pređete“ listu potencijalnih problema i da ih eliminišite jedan po jedan.

Najčešći razlog plača malih beba jeste glad, te joj najpre ponudite hranu. Beba takođe može da plače jer oseća bolove (koji najčešće nastaju zbog gasova i grčeva), zbog dosade, preterane stimulacije, vlažnih pelena, zato što joj je previše toplo ili hladno ili, jednostavno, želi vaš dodir i zagrljaj. Ako bebu nešto boli, ona će plakati drugačije – obično je taj plač glasniji, visokog tona, „urgentan“ i neprekidan.

U kasnijem razvoju, mališani uče druge oblike komunikacije, kao što su kontakt očima, osmeh i gugutanje, što smanjuje potrebu za plačom. Golicanje i stimulacija dodirima podstaknuće bebu da komunicira sa vama. Ako oseti da joj poklanjate pažnju od najranijih dana, to će joj pomoći da postane otvorenija i sugurnija u sebe u kasnijim fazama rasta i razvoja.

Autor: Life Content

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije