02.10.2015 Razvoj bebe

Kako razumeti govor bebinog tela: Šta vam kazuju bebine oči?

Izrazi lica i pokreti tela osnovni su načini izražavanja vašeg čeda. Ako pažljivo posmatrate šta radi, shvatićete šta želi da vam „kaže“.

faca

Uplašeni pogled, stisnute pesnice i ukočeno telo jasno „govore“ da nešto nije u redu. Ukoliko, pak, čim uđete u sobu ili joj se obratite, veselo maše ručicama i nožicama, nesumnjivo je radosna. Umorna beba obično trlja okice, a kada je gladna, pokušava da se sklupča. No, ovi pokreti često nisu naglašeni, pa ih je teško uočiti i pravilno protumačiti.

Naročitu pažnju treba posvetiti bebinim očima – njene zenice se šire kada joj nešto privuče pažnju. Deca, inače imaju šire zenice nego odrasli, a još više će ih širiti u društvu odraslih. Ako su naročito zainteresovana za nešto, zenice će im biti još šire. Pažljivo posmatrajte bebine oči i ubrzo ćete shvatiti šta je interesuje i na koga najbolje reaguje.

U kasnijem razvoju, mališani počinju da koriste različite pokrete i mimiku da bi izrazili svoje želje; beba će pokazivati prstom na stvari koje želi ili će vas držati za ruku i navoditi na mesto na koje želi da ode. Poklonite pažnju onome što pokušava da vam saopšti i pokažite joj da razumete šta misli rečima: „Želiš da ti donesem sokić, je l’ tako?“

Mala deca koriste osnovni govor tela. Ako dete ne želi da sluša vaše grdnje ili opomene, ono će ručicama pokriti uši. Kada ne želi da gleda u nešto, jer ga to plaši ili ljuti, ono će šakama pokriti oči.

Govor tela takođe može da bude ključno sredstvo da detektujete kada vaše dete laže. U takvim situacijama, ono će instinktivno pokriti usta jednom ili obema šakama, u podsvesnom nastojanju da spreči izlaženje „loših“ reči iz njegovih usta.

Podjednako važan jeste i govor vašeg tela. Pre nego što vaša beba počne da shvata značenje reči, odnosno ono što joj govorite, pokreti vašeg tela, kao i ton kojim joj se obraćate, biće osnovno sredstvo sporazumevanja između vas i vaše bebe. Kada se obraćate bebi, vodite računa o tome da vam oči budu u istom nivou. Imitiranje bebinih pokreta i izraza lica, takođe je dobra taktika. Ona će se osećati sigurnom jer će „shvatiti“ da se i vi osećate kao i ona.

OVDE pogledajte kako na pravi način možete da rastumačite bebin plač.

Autor: Life Content

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije