31.12.2013 Razvoj bebe

Kako treba nositi bebu?

nosenje

Do tri meseca

U najranijem uzrastu, tokom prva tri meseca života, kada beba ne može sama čvrsto da drži glavicu, neophodno je da glava i vrat budu oslonjeni o dlan osobe koja je drži. Pri tom je guza u drugoj ruci, čitavo telo u horizontalnom položaju, pa su bebine ručice i nožice slobodne. Na ovaj način čvrsto držite vašu bebu – u tom položaju treba da je uzimate i spuštate u krevet, a tako je držite i pri kupanju.

Od tri do sedam meseci

Kako beba raste i postaje teža, ovaj položaj sve manje odgovara roditeljima. Osim toga, glava i vrat su joj dovoljno čvrsti, pa više nema potrebe da joj držite glavicu. Sada bebu možete da nosite u horizontalnom, potrbušnom položaju. Ovo se pre svega odnosi na mališane koji ne spavaju na stomaku, niti su navikli da budu u sličnom položaju dok su budni. Jednom rukom držite bebin stomak, druga je ispod ramena, pa su detetetove ruke i noge potpuno slobodne.

Nošenje na kuku

Nošenje bebe na kuku praktikuju majke koje su često same sa detetom koje ima od 6 do 12 meseci, te je veći deo dana budno ali više neće da bude samo. Dok obavljaju mnoge kućne poslove, one moraju da paze i na dete – koje, pritom, želi da je u majčinom naručju. Ovaj položaj im to omogućava i ne može da bude štetan za bebu. Međutim, ne preporučuje se često, jer je jedna detetova ručica iza majčinih leđa – pa je ono manje koristi. Ako često ovako nosite vašeg mališana, uz to na istom boku – možete da naškodite njegovom razvoju.

„Kengur“ nosiljka

Da bi vam obe ruke bile slobodne, nosite dete tako da ono bude u uspravnom položaju, leđima oslonjeno o vaše grudi ili u pozi kao da sedi. Beba će biti u tom položaju kada je u „kengur“ nosiljci. Na taj način, vaš mališan vidi sve što se oko njega dešava i slobodno se pokreće, a to je neophodno za pravilan razvoj.

Autor: Life Content

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije