01.09.2014 Razvoj bebe

Majke koje pričaju s bebama jačaju njihov razvoj govora

Što majke više guguću bebama i reaguju na njihove zvukove to im više daju do znanja da i one mogu da komuniciraju. Rezultat je bolji razvoj verbalnih veština kod deteta.

Mother-Baby

Ako vam se čini da zvučite infantilno, „razgovor“ s bebom i te kako utiče na razvoj njenog govora, ustanovili su američki akademici sa Univerziteta Ijova i Indijana. Majke koje su više pričale sa svojim bebama, odgovarale na njihova gugutanja i uopšteno im se više obraćale, značajno su uticale na njihov razvoj i ubrzale njihov govor.

U poređenju sa majkama koje nisu puno pričale s decom, a prilikom njihovog gugutanja pažnju su im usmeravale na nešto drugo, pokazalo se da su ti mališani sporije razvijali jezične i komunikacijske veštine.

Majke koje su uključene u razgovor s detetom pokazuju mu da mogu da komuniciraju. Tada se te bebe češće okreću majci i nerazgovetno joj mumljaju – ispričala je autorika studije dr Džuli Gros-Luis, piše Dejli Mejl.

Sa 15 meseci, bebe čije su majke s njima češće pričale, znale su znatno više reči i pokreta od beba čije majke to nisu činile.

Izvor: Daily Mail, M. G.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije