06.10.2014 Razvoj bebe

Mali vodič za kupovinu prvih cipelica

Da bi se detetovo stopalo pravilno razvijalo, neophodno je da cipelice ne sprečavaju prirodne pokrete savijanja i pregibanja. Cipele moraju imati različite karakteristike u zavisnosti od uzrasta deteta: lagani đon dok puzi i pojačan gornji deo cipele za stajanje.

cipele za bebe

Idealna cipelica treba da se prilagodi dimenzijama noge, uzrastu deteta i situacijama u kojima se koristi. Ukratko, dete bi trebalo da nosi drugačije cipelice kada puzi od onih kada čini prve korake ili kad šeta po parku.

Idealne cipelice su one koje dopuštaju nogama da dišu i ne sprečavaju pravilan razvoj muskulature. Stopalo je sačinjeno od dvadeset i jedne kosti koje se pokreću zahvaljujući mišićima noge.

Kada početi da nošenjem cipelica?

Sve dok dete ne hoda, cipelice imaju funkciju zaštite i eventualnog lepog izgleda. Mogu poslužiti za zaštitu deteta od hladnoće i od udaraca kada ga mama stavi u šetalicu. Važno je uvek kontrolisati dimenzije cipelica: cipelice ne smeju biti ni prekratke ni preterano uske na prstima. Što se tiče drugih karakteristika i materijala, možete birati prema ukusu pošto dete još uvek nije prohodalo.

Karakteristike cipelica za prve korake

Kada dete počinje da hoda, treba da ima mekane i savitljive cipelice koje dopuštaju stopalu da se savija i pregiba prilagođavajući se terenu. \on treba da bude tanak, a gornji deo cipele mekan i prijanjajući poput rukavice kako bi omogućavao slobodu pokreta.

Cipelice treba da omogućavaju stopalu da se oblikuje na najspontaniji način: dobre su cipele koje se oblikuju pod težinom tela i koje daju detetu osećaj da hoda bosih nogu. Ako je dete u kući, nije potrebna posebna zaštita, već upravo obrnuto, dobro je da se slobodno kreću neopterećena glomaznim cipelama.

Prvo proba, pa onda kupovina

Pre kupovine je svakako dobro da dete proba cipelice. Broj cipela se odnosi samo na dužinu stopala, ali ono može biti više ili manje široko i može da ima više ili manje visoki gležanj. Dete s jakim stopalom i dete s nežnim stopalom mogu da imaju jednako dugačko stopalo i da nose isti broj, ali su im zapravo potrebne cipelice različitih oblika.

Treba prekontrolisati da cipelice ne budu prekratke. To se lakše može dogoditi kada dete ima nežniju građu stopala. Cipelica je obično široka i mama bi mogla da potraži manji broj. U tom slučaju one će najverovatnije biti premale za dužinu stopala.

Autor: Life Content, M.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije