Motorika bebe
21.03.2023 Razvoj bebe

Motorika bebe: Šta sve treba da nauči do trećeg meseca?

Iz nedelje u nedelju, primetićete da se motorika bebe razvija i postaje sve bolja. Konstantno će učiti neke nove stvari. U nastavku pogledajte šta vas čeka do trećeg meseca.

Motorika bebe: Šta sve treba da nauči do trećeg meseca?

Šta moja beba može da uradi?

Bebe se u ovom periodu uče da podignu glavu. Ali kako se snaga vrata i gornjeg dela tela poboljšavaju, moći će da podignu glavu dok leže na stomaku i na kraju se oslone na ruke. Vrlo brzo nakon toga, vaša beba će podići glavu i pogledati šta zanimljivo ima oko nje.

Takođe možete primetiti da se vaša beba proteže i udara nogama. Ovaj pokret jača mišiće nogu i priprema bebu da se prevrne, što se obično dešava do šest meseci starosti. Ali budite oprezni: čak i veoma male napredne bebe mogu povremeno da se prevrnu, tako da je važno da nikada ne ostavljate bebu bez nadzora na krevetu ili drugoj visokoj površini.

Bebe hvataju ručicama još od rođenja, ali tokom prva 3 meseca života počeće da otvaraju i zatvaraju ruke i počinju da pomeraju ruke ka ustima. Vaša beba će možda moći da drži zvečku ili igračku koju joj stavite u ručicu. Ispustiće je kada ne bude više zainteresovana za to.

Vid takođe počinje da se poboljšava kako vaše dete razvija sposobnost da očima prati vas i svoje igračke.

Kako mogu da ohrabrim svoju bebu?

Bebe moraju da vežbaju svoje veštine. Ipak, ne bi trebale da spavaju na stomaku ali dajte svom detetu vreme za ležanje na stomku nakon buđenja. Ovo omogućava vašem mališanu da vežba podizanje glave i jača mišiće vrata, ručica i ramena.

Vaša beba može postati nervozna, pa neka prva vežbica na stomaku bude kratka i postepeno ih produžavajte. Uvek budite pored svoje bebe dok je u ovom položaju.

Motorika bebe: Kada treba da pozovem doktora?

Obavestite svog doktora ako vaša beba…

…sa dva meseca:

  • ne drži glavu gore dok leži na stomaku
  • ne otvara ručice

…sa četiri meseca:

  • ne hvata ili ne drži igračke koje joj stavite u ručice
  • ne drže glavu mirno dok je držite
  • ne diže glavu kada je na stomaku

Ne mora da znači da postoji problem ako se vaša beba razvija malo sporije – to je vrlo induvidualno. Ipak, porazgovarajte sa pedijatrom ako imate nedoumice ili ste zabrinuti. Pogledajte i: Kada beba počinje da sedi? Kako da joj olakšate učenje? (mojabeba.rs)
Miljana Momirović

PeopleImages/GettyImagesPlus

još iz kategorije