21.07.2014 Razvoj bebe

Naučite svoju bebu da se ne boji vode

Mnogi veruju da bebe vole vodu jer su u tečnosti provele devet meseci pa mogu plivati bez ičije pomoći već nekoliko nedelja nakon rođenja. Na tome se zasniva i metoda porođaja u vodi, ali i sve više kurseva za mame i bebe na bazenima, na kojima deca uče da borave u vodi. Iako ne želite da proveravate tu teoriju, možete uživati upoznajući svoju bebu s vodom i svim mogućnostima zabave koju ona pruža.

beba voda

Samo polako i bez žurbe!

Mnogi stručnjaci smatraju da je dobro što ranije navići bebu na vodu, dok ne razvije strah od nje. Plivanje je odlična vežba za dete, a povećava i osećaj samopouzdanja. Međutim, upoznavanje deteta s vodom ne znači da odmah treba da ga vodite na bezen ili more – brčkanje i igranje u kadi takođe će mu pružiti priliku da se navikne na vodu na svom licu, naročito ako se vi brčkate s njim.

Ukoliko od samog početka uživate zajedno, manja je verovatnoća da će se kod deteta pojaviti strah od vode. Kod nekih beba taj strah je izraženiji, ali gubi se u uzrastu oko tri meseca. Ako u gradu u kom živite postoji bazen, odvedite bebu stariju od tri meseca na kupanje.

Naravno, prvo proverite da li postoje uslovi za to, npr. plići deo bazena ili poseban bazen za decu, da li je voda zagrejana na otprilike 29-30 stepeni Celzijusa, da li postoji mesto za presvlačenje, spasilac, pa i organizovane grupe mama i beba s kojima radi trener a u koje se možete uključiti. Ako se odlučite za to, u početku će odlazak na bazen ličiti na veliku ekspediciju, ali to ne treba da vas obesrabri.

Neka voda pruži zabavu

Bebu možete povesti na bazen i sami je privikavati na vodu, a možete se uključiti i u organizovane grupe (ako živite u većem gradu). Prednost tih grupa jeste što s vama i vašom bebom radi edukovana osoba. Tamo možete sresti i upoznati druge mame, a vaša će se beba osećati sigurnije uz drugu decu koja su s njom u vodi.

Kako bilo, privikavanje na vodu ide polako i ne treba siliti dete na to. U tom slučaju, efekat će biti suprotan. U početku bebi treba dati vremena da se navikne na vodu i bazen. Nakon toga, polako je treba nositi kroz vodu – dok leži potrbuške ili na leđima. Kada se na to privikne i počne da uživa, treba je podsticati da lupa nožicama i maše ručicama. Dozvolite da joj voda preliva glavu i lice. Sve to treba ponoviti više puta, do trenutka kada osetite da je vaše dete sigurno u vodi – a za to je potrebno dosta vremena. Deca imaju različite sposobnosti, ali nemojte očekivati da će savladati koordinaciju i pravilno plivati pre četvrte godine, ma koliko vremena proveli u vodi.

Ništa ne radite na silu!

Na plaži ćete primetiti da se neki roditelji veoma trude da njihove bebe postanu plivački maratonci, pa na silu nose dete u vodu iako ono plače iz sveg glasa. Nažalost, ti roditelji ne samo da se ne obaziru na detetov plač, nego ga i grde govoreći mu da je plačko, mamina maza, kukavica… Posledice takvih ”časova plivanja” sigurno neće biti osećaj sigurnosti i uživanja u vodi.

Brojni su razlozi zbog kojih će se dete osećati ugroženo, pa će glasno, plačem, pokušati da protestvuje – možda se još nije naviklo na prostor oko sebe i plaši ga veličina mora, možda mu smeta so na licu, u očima ili ustima, možda mu je voda previše hladna, ili je se jednostavno boji… Uz to, u takvim situacijama i sam roditelj oseća se nelagodno zbog toga što svi na plaži gledaju šta će uraditi, a oslatlim kupačima nije prijatno da slušaju dečji plač. Zbog toga je bolje ne siliti dete da bude u vodi i propliva u roku od nekoliko dana, treba mu dopustiti da ”vodeni prostor” osvaja malo-pomalo, svojim tempom, kroz igru i zabavu. Kada se bude osećalo sigurno, ulaziće sve dublje u vodu i samo će tražiti pomoć da bi naučilo da pliva.

Svim bebama je potrebna pomoć odraslih pri održavanju na vodi, a nešto starija deca imaju više samopouzdanja i žele da budu samostalna, pa im treba nabaviti pomoćna sredstva kao što su mišići za ruke, nosiljke s rupama za noge ili odelca u koja su ušiveni komadi stiropora. Stručnjaci upozoravaju da su naduvani obruči koje dete nosi oko struka opasni, jer ono može propasti kroz njih. Bez obzira na to koju vrstu pomoćnih sredstava za plivanje dete koristi, odrasli ga uvek moraju držati na oku i biti u blizini.

Autor: Life Content, M.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije