23.12.2013 Razvoj bebe

Ne preterujte u nošenju bebe

Kada beba zaplače, roditelji je obično uzmu u naručje, priviju uz sebe i na taj način umire. Kasnije, kada mališan poraste, pružaće ručice i tražiće da ga nosite, a vi nećete uvek moći to da uradite. Objašnjavamo šta treba činiti u ovakim situacijama…

nosenje bebe

Ni u čemu ne treba preterivati, pa ni u nošenju bebe – naročito tokom noći. Mnogi roditelji kažu da je to jedini način da umire bebu, što je verovatno i tačno – navikli su je da je drže, pa zbog toga može da se smiri samo u maminom ili tatinom naručju. Ovo se obično dešava previše brižnim roditeljima koji, iz straha da se detetu ne dogodi nešto loše, od prvih dana navikavaju bebu na nošenje. Osim što to fizički i psihički iscrpljuje roditelje (pošto dete raste i postaje sve teže), nošenje bebe može i njoj da naškodi. Da bi se motorika vašeg mališana pravilno razvijala, ono mora slobodno da pokreće noge, ruke i trup, a to ne može da radi ako je stalno u nečijem naručju.

Naviknite dete na drugačiji položaj

Bebu treba što češće stavljati da leži na leđima ili stomaku jer okretanjem, dizanjem glave i prevrtanjem, ona razvija sve grupe mišića. Ako dete zaplače kada ga spustite na ravnu površinu, to je zbog toga što nije naviklo na taj položaj, pa se ne oseća sigurno. Naravno, čim počne da plače, vi ćete ga podići da biste ga umirili… U tom slučaju se vrtite u začaranom krugu, ali ne znate kako da naviknete bebu na različite položaje.

Odvikavanje od nošenja

Treba naglasiti da je odvikavanje bebe od stalnog nošenja i navikavanje na druge položaje veoma složen proces, koji iziskuje mnogo vremena i strpljenja. Za početak, bebu možete nositi u horizontalnom položaju – licem prema podu ili plafonu, da bi se navikla da bude odvojena od vašeg tela. Zatim, pređite na drugu fazu: lezite na krevet zajedno sa bebom, spustite je pored sebe na stomak ili leđa, pa se igrajte sa njom (golicajte je, mazite, pevajte joj…). Radite to svakog dana. Kada dete stekne osećaj sigurnosti izvan vašeg naručja, počeće samo da se igra u ležećem položaju i neće tražiti da ga uzmete. Međutim, nikad nemojte naglo da ustanete i nestanete iz detetovog vidokruga – jer će se rasplakati. Ako vaša beba puzi, može da krene za vama i padne sa kreveta!

Autor: Life Content

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije