01.05.2015 Razvoj bebe

Osam bebinih neobičnih sposobnosti

Kažu da te loptice koje zovemo bebama samo jedu, spavaju, kake, piške i ništa ne kapiraju. Ovo je i te kako – netačno! Pročitajte šta sve bebironi umeju a da o tome ništa niste znali…

??????????????????????????????????????????????????????????

Umeju da prepoznaju emocije
Iako je još mala i ne služi se govorom, beba tačno zna kada ste neraspoloženi ili tužni. Prema istraživanju sprovedenom u Londonu, bebironi reaguju na emocije u ljudskom glasu već od trećeg meseca života. Rezultati su dobijeni skeniranjem njihovog mozga pomoću uređaja za funkcionalnu magnetnu rezonancu.

Vole ritmične tonove
Bebi nije potrebna potpuna tišina da bi zaspala. Stručnjaci smatraju da bi čak bilo poželjno da im puštate tihe
ritmične zvukove dok tonu u san. Pored klasične muzike i otkucaja kazaljki sata, bebi godi i zvuk mašine za pranje veša, usisavača ili klima-uređaja – ali u susednoj prostoriji.

Bebe prepoznaju glas roditelja
Velski naučnici otkrili su da bebe jednako reaguju na glas svojih roditelja bez obzira na to govore li oni maternjim ili tuđim jezikom. Doktor Gejts tvrdi da bebe u prvih šest meseci života ”razumeju” roditelje na osnovu tonaliteta i boje njihovog glasa, a ne na osnovu reči koje oni izgovaraju.

Plaču da bi privukli pažnju
Naučno je dokazano da je plač novorođenčeta nejneugodniji zvuk na svetu. Tim norveških naučnika zaključio je da je dečji plač neprijatniji od zvuka cirkularne testere za seču drva, pa čak i od grebanja noktima po školskoj tabli. Priroda je to tako uredila da bi roditelji odmah odreagovali na plač svog deteta i udovoljili njegovim potrebama.

ONE jesu ljubomorne
Psiholozi tvrde da se ljubomora javlja čak i kod mališana mlađih od godinu i po dana, naročito ako se u tom razdoblju pojavi novi član porodice (novorođenče). Iako je nejasno kako se dete u tom uzrastu uopšte može osećati ugroženim, činjenica je da je ljubomora izražena u njegovom ponašanju. Utvrđeno je i da devojčice više iskazuju ljubomoru od dečaka.

Veruju sopstvenom iskustvu
Kanadski stručnjaci sa Univerziteta Konkordija utvrdili su da deca uzrasta od 13 do 16 meseci umeju da oponašaju glasove, postupke i izraze lica odraslih. Ali to neće učiniti ako ih je ta osoba prethodno na neki način prevarila ili razočarala.
Mališani uzrasta od godine do dve uče kome treba da veruju na osnovu sopstvenog iskustva, tako da onima koji ih jednom prevare ili slažu više neće verovati niti će hteti s njima da se igraju.

Zdravije su ako spavaju uz majku
Nemački pedijatri tvrde da je za zdravlje bebinog srca bolje ako spava pored mame u prve tri godine života. Pod pojmom
”spavanje pored mame” ne misli se na to da dete deli postelju s majkom, već da je njegov krevetac smešten tik uz njen krevet. Doktor Bergman zaključio je da beba spava lošije ako je odvojena od mame, te da je njeno malo srce zbog toga pod stresom.

Umeju da razlikuju dobro od lošeg
Bebe su u stanju da razlikuju dobro od lošeg već s navršenih šest meseci, ustanovili su britanski bihejvioristi (stručnjaci za dečje ponašanje). Istraživači su im ponudili da izaberu jednu lutku od dve, s tim da se jedna od njih prethodno ”ponašala” dobro a druga loše – otkrili su da je većini dece bila draža ”dobra lutka”. Neke su jednogodišnje bebe, od kojih je bilo zatraženo da uzmu slatkiše od ”loše lutke”, čak udarale tu igračku po glavi.

Autor: Mama&Beba
Foto: Thinkstock

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije