06.01.2014 Razvoj bebe

Ponašanje deteta: Od 18 meseci života

U narednih nekoliko meseci verovatno ćete biti suočeni sa ponašanjem koje odražava manje poslušnosti i kooperativnosti.

fbfoto

Uz veliki priliv samostalnosti, veše dete će silno želeti samo da se oproba u mnogim stvarima, uključujući i one koje ne može da savlada. Ovo je, takođe, razdoblje u životu svakog deteta u kojem ono ispituje granice, ali i stepen neposlušnosti koji može da podnese samo majčinska ljubav. Izbegavanje sukoba, pohvale kada uradi nešto dobro i ignorisanje lošeg ponašanja pomoći će da vaš mališan nauči osnovna pravila. Poljubite dete i pomirite se sa njim nakon ispada zbog kojeg je kažnjen kako bi shvatio da je vaša ljubav bezuslovna.

Otprilike za godinu dana vaš mališan će vam i sam reći koliko vas voli. Doduše, neće biti čudno ako već sat vremena nakon ove izjave, kaže da tatu voli više. Naravno, izjave „volim te“ i „ne volim te“, u ovom uzrastu u stvari znače „dopada mi se ono što radiš“ i „ne dopada mi se to što radiš“.

Čak i u trećoj godini života deca nisu sposobna da naprave razliku između ljubavi i dopadanja, niti mogu da shvate kako je moguće da vole nekoga iako im se ne dopada šta on ili ona radi. Ipak, dete razvija empatiju – pretvara se da je neko drugi i zamišlja kako se ta osoba oseća. Do četvrte godine vaš mališan će shvatiti da i drugi ljudi razmišljaju i osećaju i da se njihove misli i emocije često razlikuju od njegovih. Uostalom, sami ćete doživeti da vas teši, kao što ćete, sa velikim ponosom, primetiti da to primenjuje i na svoje drugare u obdaništu. Sva ljubav i pažnja koju ste ukazali svojoj bebi od samog početka pomogla je vašem detetu da shvati vrednost ljubavi i pažnje u odnosu na druge.

Pogledajte i: Ponašanje bebe od 12 do 18 meseci života.

Autor: Life Content

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije