06.05.2015 Razvoj bebe

Prevremeno rođena beba

Vašoj bebi treba mnogo pažnje, nežnosti i topline. Zato je često posećujte i ostvarite blizak kontakt sa njom. Dodirujte je, tepajte joj. Beba će zapamtiti taj dodir i boju vašeg glasa. Nakon otpusta iz bolnice neophodne su redovne kontrole i skrininzi u skladu sa preporukom lekara.

?????????????????????????

Kada se rođena beba smatra za nedonošče?
Bebe rođene pre 37. nedelje trudnoće nazivaju se nedonoščad, odnosno prevremeno rođene bebe. Smatra se da je 24. nedelja trudnoće najranije vreme kada je beba dovoljno razvijena da može da preživi, ali uz intenzivnu lekarsku pomoć i negu. Bebe rođene pre 24. nedelje u većini slučajeva nisu dovoljno zrele da bi preživele.

Koliko je opasno ako se beba rodi pre termina?
Prevremeno rođena deca su najčešće mala i nedovoljno razvijena, sa porođajnom telesnom masom manjom od 2.500 grama. Ekstremno nezrela deca, ona koja su rođena pre 28 gestacione nedelje, posebno su osetljiva. Njihovi organi su isuviše nezreli da bi funkcionisali dobro van majčine utrobe. Zato zbog prevremenog rođenja, u određenim slučajevima postoji opasnost da beba ima neke zdravstvene probleme kao što su:

– disajni problemi(razvoj hronične plućne bolesti, problemi u razvoju pluća)
– kardiovaskularni problemi
– žutica zbog nezrelosti jetre i organa za varenje
– problemi u ishrani(nesposobnost da koordiniraju sisanje i gutanje,
– netolerancija na mleko)
– neurološki problemi(moždano krvarenje, snižen tonus, konvulzije)
– poremećaji u razvoju krvnih sudova u oku
sklonost infekcijama

Kako izgleda prevremeno rođena beba?
Beba napušta inkubator kada joj je telesna masa oko 1.800 grama
Osnovna karakteristika prevremeno rođene bebe je opšta nezrelost organa i sistema koji su važni za život. Bebina koža je tanka i prekrivena finim dlačicama, a krvni sudovi ispod nje su još uvek vidljivi. Mišići i potkožno masno tkivo su slabije razvijeni, pa beba izgleda „sitno i mršavo“. Plač joj je jedva čujan, a polni organi nerazvijeni. Vremenom će beba sazrevati, napredovati, rasti i dobijati izgled deteta rođenog u terminu.

Da li sve prevremeno rođene bebe treba da budu u inkubatoru?
U prvim danima života prevremeno rođena beba ima nezreo sistem regulacije temperature tela, pa bez podešavanja temperature spoljne sredine ne može da održava normalnu telesnu temperaturu. U inkubatoru se lakše podešava temperatura i vlažnost spoljne sredine. Takođe, inkubator predstavlja izolovanu sredinu i na taj način štiti bebu od mogućih infekcija. Dakle, inkubator obezbeđuje najbolje moguće okruženje za negu nezrele i bolesne novorođenčadi.

Kada beba može da izađe iz inkubatora?
Inkubatori se prvenstvano koriste da bi se postigli termoneutralni uslovi za prevremeno rođenu decu. Zato je jedan od bitnih kriterijuma za prevođenje iz inkubatora u krevet, sposobnost deteta da očuva telesnu temperaturu. Beba se obično prevodi iz inkubatora, kada je njeno kliničko stanje stabilno i kada joj je telesna masa od 1.700 do 1.800 grama.

Koliko bebe rođene pre termina ostaju u bolnici?
Prevremeno rođene bebe ostaju u bolnici u zavisnosti od toga koliko su ranije rođene i kakvo je njihovo zdravstveno stanje. Ukoliko su nezrelije sa manjom telesnom masom, te bebe u bolnici ostaju duže, jer im je pomoć lekara specijaliste duže potrebna.

Da li prevremeno rođena beba može normalno da se doji?
Svaka kap vašeg mleka je od neprocenjivog značaja za svako novorođenče, a naročito kada je ono prevremeno rođeno ili bolesno. Pošto nedonošče, obično ne može da sisa dok malo ne ojača, najbolje je da izmlazate svoje mleko koje se bebi može davati pomoću sonde.

Koliko treba da napreduje mesečno?
Koliko će prevremeno rođena beba da napreduje mesečno zavisi o njenog kliničkog stanja. Ukoliko je ono stabilno, dok je u bolnici trebalo bi dnevno da dobija na težini od 20 do 30 grama.

Kada će da stigne svoje vršnjake u rastu i razvoju?
Kada će nedonošče da stigne svoje vršnjake u rastu i razvoju zavisi od genetike, sredine, da li ima neko hronično oboljenje, neurološke probleme i sl. Međutim, ako nije bilo komplikacija, do uzrasta od tri godine, prevremeno rođena beba može da stigne svoje vršnjake.

Izvor: Bebac.com
Foto: Thinkstock

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije