25.07.2013 Razvoj bebe

Protumačite govor bebinog tela

Da biste naučili da razumevate bebin govor tela, potrebno je da vreme. Pomoći ćemo vam da se što lakše snađete u ranoj komunikaciji sa svojim čedom.

bebin govor tela

„Ali, ona me uopšte ne razume…!“, očajni je vapaj koji se može čuti milionima neshvaćenih očeva bilo gde na svetu. Ipak, ovde je je reč o bebi i majci koja želi, ali ne ume da pomogne svom detetu, pa se ono „žali“ na nju.

Pre nego što se dečje govorne sposobnosti dovoljno razviju, ona na brojne načine pokušavaju da pokažu šta osećaju, misle i šta im je potrebno. Inače, istraživanja pokazuju da, ako se potrudite da razumete svoju bebu u najranijim danima, to učvršćujete vaš odnos i pomaže detetu da ostvari uspeh u kasnijem životu.

IGRA PLAKANJA

Novorođenčad plaču, u proseku, dva sata dnevno. Tokom prvih nekoliko nedelja, koje su za većinu majki prilično naporne i stresne, zaista je teško prepoznati pravi uzrok plača. Kako vreme prolazi, a vi sve više upoznajete bebu, počećete da identifikujete njene želje na osnovu visine tona kojim se oglašava. Uskoro ćete postati pravi eskpert za plač!
„Kada sam donela svoju kćerkicu kući, njen plač mi je uvek zvučao isto. No, nakon nekoliko nedelja, mogla sam bez greške da kažem da li plače zato što je umorna, gladna ili zato što joj je dosadno„, kaže Jovana, mama trogodišnje Teodore.

Što se bliskost između vas i vaše bebe povećava, sve ćete bolje razumeti njena osećanja. Štaviše, uverićete se da beba sve ređe plače jer unapred zadovoljavate njene potrebe.

U međuvremenu, ako vam se čini da beba uopšte ne prestaje da plače, a ne možete da shvatite zbog čega, najbolje rešenje je da „pređete“ listu potencijalnih problema i da ih eliminišite jedan po jedan. Najčešći razlog plača malih beba jeste glad, te joj najpre ponudite hranu. Beba takođe može da plače jer oseća bolove (koji najčešće nastaju zbog gasova i grčeva), zbog dosade, preterane stimulacije, vlažnih pelena, zato što joj je previše toplo ili hladno ili, jednostavno, želi vaš dodir i zagrljaj. Ako bebu nešto boli, ona će plakati drugačije – obično je taj plač glasniji, visokog tona, „urgentan“ i neprekidan.

U kasnijem razvoju, mališani uče druge oblike komunikacije, kao što su kontakt očima, osmeh i gugutanje, što smanjuje potrebu za plačom. Golicanje i stimulacija dodirima podstaknuće bebu da komunicira sa vama. Ako oseti da joj poklanjate pažnju od najranijih dana, to će joj pomoći da postane otvorenija i sugurnija u sebe u kasnijim fazama rasta i razvoja.

GOVOR TELA

Izrazi lica i pokreti tela osnovni su načini izražavanja vašeg čeda. Ako pažljivo posmatrate šta radi, shvatićete šta želi da vam „kaže“. Uplašeni pogled, stisnute pesnice i ukočeno telo jasno „govore“ da nešto nije u redu. Ukoliko, pak, čim uđete u sobu ili joj se obratite, veselo maše ručicama i nožicama, nesumnjivo je radosna. Umorna beba obično trlja okice, a kada je gladna, pokušava da se sklupča. No, ovi pokreti često nisu naglašeni, pa ih je teško uočiti i pravilno protumačiti.

Naročitu pažnju treba posvetiti bebinim očima – njene zenice se šire kada joj nešto privuče pažnju. Deca, inače imaju šire zenice nego odrasli, a još više će ih širiti u društvu odraslih. Ako su naročito zainteresovana za nešto, zenice će im biti još šire. Pažljivo posmatrajte bebine oči i ubrzo ćete shvatiti šta je interesuje i na koga najbolje reaguje.

U kasnijem razvoju, mališani počinju da koriste različite pokrete i mimiku da bi izrazili svoje želje; beba će pokazivati prstom na stvari koje želi ili će vas držati za ruku i navoditi na mesto na koje želi da ode. Poklonite pažnju onome što pokušava da vam saopšti i pokažite joj da razumete šta misli rečima: „Želiš da ti donesem sokić, je l’ tako?“

Mala deca koriste osnovni govor tela. Ako dete ne želi da sluša vaše grdnje ili opomene, ono će ručicama pokriti uši. Kada ne želi da gleda u nešto, jer ga to plaši ili ljuti, ono će šakama pokriti oči.

Govor tela takođe može da bude ključno sredstvo da detektujete kada vaše dete laže. U takvim situacijama, ono će instinktivno pokriti usta jednom ili obema šakama, u podsvesnom nastojanju da spreči izlaženje „loših“ reči iz njegovih usta.

Podjednako važan jeste i govor vašeg tela. Pre nego što vaša beba počne da shvata značenje reči, odnosno ono što joj govorite, pokreti vašeg tela, kao i ton kojim joj se obraćate, biće osnovno sredstvo sporazumevanja između vas i vaše bebe. Kada se obraćate bebi, vodite računa o tome da vam oči budu u istom nivou. Imitiranje bebinih pokreta i izraza lica, takođe je dobra taktika. Ona će se osećati sigurnom jer će „shvatiti“ da se i vi osećate kao i ona.

„Pokušajte da ne razmišljate svesno o dešifrovanju govora tela vaše bebe“, savetuje Sandra, mama četvorogodišnje Maje i jednogodišnjeg Mihajla. „Sve što treba da radite jeste da provodite vreme sa njom i sve će doći na svoje mesto, i to sasvim prirodno.“

ZNAČENJE GUGUTANJA

Beba počinje da guguče oko četvrtog meseca života. Iako će na početku to zvučati krajnje nerazumljivo, beba zapravo imitira zvukove koje čuje. Prve, razumljive reči beba će izgovoriti između desetog i četrnaestog meseca. Ipak, sasvim je moguće da ćete propustiti njihovu „premijeru“, jer dete još uvek ne izgovara reči pravilno i sa dobrim naglaskom. Pažljivo je slušajte i podstičite ga da izgovara reči.

Uporedo sa razvijanjem govora, dete će nastaviti da koristi govor tela, mada će gestikulacija biti brža i manje izražena. Fokusiranje na reči koje koristi može da odvrati pažnju sa onoga što njegovo telo govori.

Tamara, majka petogodišnjeg Ivana, kaže da joj je bilo teško da razume sina kada je počeo da priča. „Otkrila sam da je spuštanje na njegov nivo i direktan pogled u njegove oči jedini način da ga zaista razumem. U situacijama kada nisam mogla da naslutim šta želi da kaže, tražla sam da mi to pokaže. Ivan bi tada odigrao malu ‘predstavu’, objašnjavajući pokretima svoje reči. Iako je sve to delovalo krajnje smešno, pomoglo bi i njemu i meni.“

VREME ZA OPUŠTANJE

Provođenje kvalitetnog vremena sa bebom, bez ometanja sa strane, poboljšava međusobno razumevanje. Zato, ograničite buku u okruženju (isljučite TV, radio) da biste oboje imali priliku da govorite i slušate.

I, zapamtite da su bebi, baš kao i vama, potrebni trenuci samoće. Konstantna stimulacija i interakcija, za nju mogu da budu iscrpljujuće. Dakle, kada osetite da je beba umorna, pustite je da se odmori. A ako primetite da okreće glavicu, dok joj pričate, ili se igrate sa njom, to je najverovatnije znak da joj je potrebna pauza.

ZNAČENJE ZNAKOVA

Moć razumevanja uvek se brže razvija od govora, pa beba može da bude frustrirana jer ne može da ispolji ono što oseća. Učenje govora znakova (gestova) može znatno da olakša komunikaciju, dok sposobnost govora ne dostigne nivo neophodan za izražavanje onoga što dete oseća, misli i želi.

Inače, većina mališana obično razume više znakova nego što je sposobna da ih proizvede. Iskoristite to da biste podučavali bebu ovom „nemuštom“ jeziku koji će joj pomoći da se bolje izrazi, ali i da uči značenje reči i njihovu pravilnu primenu.

„Matija je uživao u ovoj igri znakova“, kaže Vesna, mama dvogodišnjeg Matije. „Svaki dan pokazivala sam mu neki novi pokret koji je označavao određenu radnju. Zbog toga mislim, da Matija nije bio frustriran tokom faze učenja govora. Štaviše, sigurna sam da je bio srećan što koristi ručice da mi pokaže šta hoće, čak i ako je to značilo upiranje prstićem na predmete koje želi.“

TUMAČENJE GOVORA TELA

AKO BEBA…

  • Ručicama pokrije oči
  • Ako sisa ili gricka prstiće
  • Ako skreće pogled
  • Iznenada počinje da plače visokim tonalitetom
  • Prigušeno, „njanjavo“ plače

ONA VAM, ZAPRAVO, GOVORI…

  • „Previše stvari se odigrava istovremeno“
  • „Izbijaju mi zubići“
  • „Možeš li malo da me pustiš na miru?“
  • „Nešto me boli!“
  • „Umorna sam“

Autor: Life Content

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije