08.08.2014 Razvoj bebe

Prvi koraci: Razvoj kretanja bebe

Čim beba stane na svoje noge i napravi prve, nesigurne korake, više niko ne može da je zaustavi!

beba

Do 6. meseca života

U ovoj fazi života, beba lagano napušta onaj tipičan „sklupčani“ položaj, sve češće isteže ručice i nožice, a njena muskulatura jača. Ipak, pre nego što uspostavi potpunu kontrolu nad sopstvenim telom, beba mora da savlada veštinu podizanja glavice.

Podstaknite je u ovom treningu tako što ćete je povremeno (ali u kratkim intervalima) postavljati na stomačić. Do trećeg ili četvrtog meseca, beba će početi da izvodi mini-sklekove (potiskujući se ručicama), a ubrzo će moći sama i da se okrene sa leđa na stomačić i obrnuto. To znači da su dani, kada ste bili sigurni da ćete je zateći u istom položaju u kojem ste je ostavili, definitivno prošli.

Zato, budite na oprezu! Omogućite bebi da što češće isteže i mlatara nožicama, postavljajući je podjednako i na leđa i na stomačić. U šestom mesecu života, beba će biti sposobna da ispravi noge, i da na njih osloni veći deo svoje težine, kada je držite u uspravnom položaju u svom krilu.

Od 6. do 12. meseca života

Do šestog ili sedmog meseca, vaša beba će biti sposobna da čvrsto drži svoju glavicu, kao i da sama zauzme sedeći položaj. Ipak, to ne znači da u ovom položaju može dugo da se zadrži bez oslonca (poduprite je jastucima!). Beba će obožavati novu perspektivu na svet i neće proteći još dugo dok ne krene sama da ga istražuje.

Većina beba počinje da puzi između osmog i desetog meseca, i to rade na brojne – često, smešne i neverovatne! – načine. Neke neodoljivo vrckaju guzom, dok se druge čak kreću unazad! Motivišite bebu da se kreće napred tako što ćete postaviti neku zanimljivu igračku ispred nje, ali van njenog domašaja.

Kada beba zauzne „niski start“, i zauka se, niko više neće moći da je zaustavi. Zato, na vreme sklonite sve potencijalne opasnosti sa njenog puta. Ako je beba rano počela da puzi, velike su šanse da će i ranije prohodati (pre prvog rođendana). Uspravljanje na obe noge, a potom i pokušaji da napravi prve korake, dok se pridržava za nameštaj, ili za vaše ruke, predstavlja znak da je beba skoro spremna za samostalan hod.

Od 12. do 18. meseca

Iskustvo govori da oko polovine dece prohoda do 13. meseca života. No, u prvih nekoliko nedelja, većina mališana gubiće ravnotežu i padati. Zato se pobrinite da uklonite sve predmete koji bi mogli da povrede mališana i obložite oštre ivice nameštaja.

Pohvalite prve korake svoje bebe, jer će to delovati podsticajno. Takođe, igrajte „šetajuće“ igrice – na primer, neka vaša beba hoda od vaših raširenih ruku do tatinih.

Stabilne veće igračke, koje mogu da se guraju, poslužiće kao sredstvo koje će poboljašti ravnotežu vašeg mališana. Glava beba u ovoj fazi života još uvek je veća i teža u odnosu na telo, zbog čega će biti nestabilne sve dok im nožice ne ojačaju. To smešno, ali neodoljivo, geganje zadržaće se još neko vreme. Tek oko četvrte ili pete godine, deca počinju da hodaju kao odrasli.

Dakle, kada beba savlada veštinu hodanja, ona će želeti da se oproba i u drugim veštinama – kao što su penjanje stepenicama, na kauč ili krevet, uzimanje predmeta u ruke i njihovo raznošenje po celoj kući…

Autor: Life Content, M.K.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije