26.01.2016 Razvoj bebe

Puzanje: Odgovori na vaše najčešće nedoumice

Puzanje je početak samostalnog kretanja i vrlo je važan korak bebinog razvoja. Odgovorili smo na vaše najčešće nedoumice…

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Puzanje omogućava bebama da istražuju najbliže okruženje i istovremeno stimuliše njihov fizički razvoj. Zapravo, ova aktivnost ima značajnu ulogu u povećanju fizičke snage i razvoju ravnoteže, formiranju kičme, vizuelnih sposobnosti i društveno-emotivnog bića. Tokom puzanja angažovano je celo telo, uključujući i šake, ručne zglobove, laktove i ramena, što je važan stimulans za pravilan razvoj motoričkih sposobnosti kao što su pisanje i sečenje makazama, kojima će dete ovladati jednog dana.
Takođe, stiče se osećaj za položaj tela u prostoru, što kasnije pomaže mališanu u savladavanju čitanja i matematičkih veština. Nadalje, puzanjem beba uči da hvata stvari i zauzima određene položaje podjednako razvijajući levu i desnu stranu mozga.

* Kada beba počinje s puzanjem?
Većina beba nauči da puzi između sedmog i desetog meseca, a na početku je to obično – unatraške! No, uvek imajte na umu da se bebe razvijaju različitim tempom, zbog čega se raspon uzrasta koristi samo kao okvir, a vaša beba će nešto savladati ranije ili kasnije od onoga kako je naznačeno. Puzanje obično sledi nakon sedenja, iz kojeg dete lako može preći u klečanje. Iz tog položaja, njihaće se napred-nazad, a potom će se postaviti “na sve četiri“.

Pročitajte i… Važne činjenice o puzanju

* Ako beba ne puzi?
Izostanak ove faze kasnije može uticati na sposobnost deteta da drži sitnije predmete, jer prenos težine tela pri puzanju omogućava razvoj sitnih zglobova i isteže ligamente u ručnom zglobu i šaci, što je neophodno za fine motoričke radnje. Puzanje, takođe, podstiče razvoj koordinacije pokreta, pre svega zahvaljujući naizmeničnom korišćenju ruku i nogu. Ova veština se primenjuje u aktivnostima kao što su oblačenje, samostalno uzimanje hrane i različiti sportovi.
Budući da je puzanje ogroman korak u psihofizičkom razvoju bebe, veoma je važno da ne osujetite tu aktivnost tako što ćete bebu staviti u šetalicu.

Ostatak teksta pročitajte na sledećoj strani…
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije