05.11.2014 Razvoj bebe

Redosled izbijanja zubića

prvi zubici

Zubići se ne pojavljuju istim redosledom kod sve dece, ali kod većine to se otprilike odvija ovako: sa šest meseci izbijaju donji centralni sekutići (1); sa sedam – gornji, centralni sekutići (2); sa osam meseci, evo i gornjih lateralnih sekutića (3), a sa devet, stižu i donji lateralni sekutići (4).

Oko prvog rođendana, pojavljuju se prvi kutnjaci (5,6); a sa 18 meseci, vaša će beba dobiti i očnjake (7,8). Do druge godine, izbiće joj i drugi kutnjaci (9,10).

Samo smireno i lagano!

Prvi simptomi koji nagoveštavaju izbijanje zubića, mogu da se manifestuju i mesec dana pre nego što se zabeli ispod desni.

Probijanje zuba kroz tkivo uvek je bolan proces, ali čim se promoli, beba će postati mirnija. Zato pratite njeno ponašanje, pa joj, ako primetite da oseća bol, dajte odgovarajuću dozu paracetamola za bebe.

Izbijanje zubića ne bi smelo da uzrokuje ozbiljnije zdravstvene probleme, pa ako primetite da se stanje nije poboljšalo ni nakon primene analgetika, obratite se lekaru.

Savet + Čim se pojavi prvi zubić, treba da počnete da ga perete četkicom, ujutro i uveče. Koristite vrlo malo paste (veličine zrna graška) i meku četkicu namenjenu bebama.

Autor: Life Content, M.K.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije