22.04.2016 Razvoj bebe

„Šifrarnik“ za razumevanje bebinog plača

Prišila Danstan je stvorila jedinstveni ”šifrarnik”, pomocu kojeg svaka majka može razumeti poruku koju joj beba šalje plačem.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Evo o čemu je reč…

Danstanov jezik je metoda koja ce vam pomoci da tacno razumete ono što vam beba porucuje placuci. Kao roditelj, bicete u mogucnosti da razaznate sve vrste placa svog novoroenceta te da odreagujete brzo i efikasno.

KAKO FUNKCIONIŠE?
Svaka beba od rođenja do trećeg meseca života komunicira sa vama pomoću pet vrsta plača (označavaju glad, umor, potrebu za podrigivanjem, gasove i nelagodnost). Ovaj ”jezik” je univerzalan i odnosi se na sve bebe sveta, neovisno od jezika kojim se njihovi roditelji sporazumevaju. Dakle, bilo da je beba rođena u svahili porodici, onoj na jugu Francuske ili u Vranju, njen nacina komunikacija je ista i predstavlja prirodan način kojim ona saopštava roditeljima svoje fizičke potrebe.

”Reči” od kojih je sačinjen tzv. Danstanov univerzalni bebi-jezik zapravo su zvuci kojima beba ispoljava neku potrebu. Primera radi, ukoliko je beba ispuštaće zvuke sisanja, nalik onima koje čujete dok dojite. Nakon toga sledi zvuk ”neh”. Ukoliko na vreme primetite ovaj signal i odmah zadovoljite njenu potrebu (nahranite je), izostaće snažan plač koji bi usledio ako to ne biste učinili.

JOŠ PRIMERA…
Ako su bebina ustašca u ovalnom položaju i pritom i da joj je potrebna uspavanka.
”Eh” zvuk, u kom je glas ”h” najizraženiji, predstavlja želju za podrigivanjem nakon jela, dok ”eairh” zvuk znači da vašeg mališana muče gasovi. Kada beba dahtavo plače i kenjka i vi pritom čujete ”heh”, ona u stvari želi da vam kaže da joj je
nelagodno, pretoplo, prehladno ili je jednostavno treba presvući. Što pre naučite da razumete svoje dete, biće lakše i vama i mališanu.

Uspešnost ovog sistema potvrđuju i mnogobrojni pozitivni komentari roditelja širom sveta. Jedna od mnogih vrlina ove metode jeste ta što se njom mogu služiti svi – mame, tate, bake, deke i svi oni koji se staraju o novorođenčetu. Ovaj sistem rezultiraće mogucnošću zbližavanja sa detetom a samim tim osećaćeete se odmornije, smirenije i sigurnije u svoje roditeljske veštine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije