28.04.2015 Razvoj bebe

Šta beba želi da vam kaže svojim rukama

Bebi je potreban miran i nežan roditeljski pristup. Da bi se odojče osećalo dobro, roditelji moraju da prilagode svoj način života novom članu porodice. Tako ćete ranije i bolje primetiti sitne signale kojima vam beba poručuje svoje želje, osećaje i potrebe. Odgovarajući na njih bolje ćete doprineti razvoju zdravog odnosa i povezanosti. To je, u stvari, početak komunikacije između vas i bebe.

ID-10033710

Zadovoljno guganje
Ovaj zvuk beba počinje da proizvodi otprilike u isto vreme kada počne i da grgolja. Tada obično leži u krevecu i izgleda savršeno srećno. gukanje je nežniji, tiši i mekši zvuk od grgoljanja, a njime dete obično želi da vam saopšti da se oseća ”kao na sedmom nebu” te da joj se dopada sve što joj se tog trenutka dešava.

Kako da joj odgovorite?
Nastavite da činite ono čime ste izazvali gukanje. obratite joj se nežnim tonom, gučite i imitirajte je. Na taj način joj poručujete da shvatate da je srećna i da vam je drago zbog toga. osim toga, svaki put kada vam se beba obrati gukanjem, zapišite šta je izazvalo njenu sreću. Tako ćete znati kako i čime da je umirite kada se rastuži i rasplače.

Stezanje pesnice
Svesno stezanje pesnica, što obično počinje da se dešava oko petog meseca, znači da je beba previše stimulisana i da joj više ne prija ono što joj radite (golicanje, igra, maženje, ljubljenje…). ovo je pristojan način na koji vam dete saopštava da ga ostavite na miru. Preumorna je, oseća frustraciju i jednostavno joj je potreban odmor. Stezanje pesnica obično ide u ”paketu” s bacakanjem, trzanjem nožica i okretanjem glavice u stranu.

Kako da joj odgovorite?
Prestanite s igrom, odnosno s aktivnošću za koju vam je dete poručilo ”dosta” i pustite ga da se umiri. smirenim, ohrabrujućim tonom upitajte ga: ”Previše je bilo, je li? Želiš da se odmoriš?”, a zatim podignite bebu u naručje i, kada osetite da se umirila i opustila, spustite je u krevetac.

Pametno tapšanje
Od osmog meseca vaša beba često će tapšati ručicama. Većina roditelja smatra da ona tada samo aplaudira ili iskazuje zadovoljstvo, ali, zapravo, nije samo u tome stvar: udaranjem dlana o dlan, beba vam saopštava da je naučila da kontroliše svoje pokrete, zbog čega je ushićena, te želi s vama da podeli svoju sreću.

Kako da joj odgovorite?
Pokažite joj da ste i vi srećni zbog njenog uspeha! Tapšite zajedno, pevušite joj i pokažite joj još neke načine na koje ljudi iskazuju zadovoljstvo i radost: širokim osmehivanjem, podizanjem ruku u vazduh, širenjem ruku kao da želite nekog da zagrlite, itd. Vodite računa da svaki gest koji joj pokažete propratite odgovorajućom, veselom rečenicom.

Autor: Mama&Beba
Foto: Freedigitalphotos.net

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije