23.08.2014 Razvoj bebe

Šta sve može beba

Bebe se rađaju s neverovatnim veštinama koje im olakšavaju prilagođavanje životu. Evo o čemu je reč…

refleksi

Refleks traženja usnama (ruting refleks)
Ako protrljate obraz novorođenčeta bradavicom ili vrhom cucle, ono će se istog trenutka okrenuti u nameri da sisa. Osnovna svrha ovog refleksa jeste preživljavanje – ukoliko je hrana u blizini, beba će je sigurno pronaći. Refleks se gubi nakon prvih nekoliko meseci života da beba ne bi sisala baš sve što joj očeše obraz!

Refleks hvatanja
Neposredno nakon rođenja beba ne može voljno otvarati niti stiskati šake. No, ako dlanom dodirne neki predmet, čvrsto će stisnuti prstiće oko njega. Ponekad je taj stisak toliko čvrst, da bi beba rukom mogla podići predmet težine sopstvenog tela. Do otprilike trećeg meseca života to je glavna radnja koju će raditi svojim ručicama.

Refleks plivanja
Kada stavite novorođenče u vodu, ono će pokretati ruke i noge i istovremeno zadržavati dah. To je prirodni refleks preživljavanja, i premda će ipak progutati određenu količinu vode, dete se neće udaviti. Ovaj refleks nestaje do šestog meseca života.

Refleks koračanja
Držite novorođenče iznad stola u uspravnom položaju, postavite mu stopala na podlogu i ono će početi da izvodi pokrete nalik koračanju. Ovaj refleks nestaje do treće ili četvrte nedelje života jer se težina tela uvećava, ali ne i gustina kostiju, pa nožice više ne mogu da nose ekstra težinu.

Faringealni refleks (gag refleks)
Kada novorođenče proguta previše mleka, aktivira se faringealni refleks usled kog se blokira grlo a višak mleka izbacuje jezikom. Ovaj refleks se zadržava i kada beba počne da jede kašice i često će ga koristiti dok se ne navikne na novu vrstu hrane.

Refleks sisanja
Stavljanje prsta, bradavice, cucle ili flašice u usta novorođenčeta stimulisaće refleks sisanja. On je neverovatno snažan i više liči na halapljivo gutanje nego na sisanje. Inače, bebe čak i tokom intrauterinog života sisaju palac i gutaju plodovu vodu da bi vežbale ovu veštinu.

Refleks iznenađenja (Morov refleks)
Ako neki iznenadni pokret ili jak zvuk uplaši bebu, ona će nakratko raširiti ruke, ispružiti noge i raširiti prstiće na rukama i nogama pre nego što se vrati u normalan položaj. Iako niko ne zna poreklo ovog refleksa, on jasno pokazuje da li beba pokreće ekstremitete na normalan način. Morov refleks nestaje oko 12. nedelje života.

Autor: Life Content, M.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije