23.01.2014 Razvoj bebe

Uputstvo za „rukovanje“ levorukim detetom

Levoruka deca ni po čemu nisu drugačija od desnorukih, osim po činjenici da pišu, hrane se, bacaju loptu, uzimaju igračke levom rukom. Ona dominantno koriste i levu nogu, te najčešće njom šutiraju loptu, iskoračuju kada započinju hod, trčanje ili vožnju rolera. Čak im je i levo oko dominantno, pa je zapaženo da, recimo, na časovima biologije naslanjaju levo oko na mikroskop pri proučavanju preparata ili prinose fotoaparat levom oku kada fotografišu. Ukratko, levorukoj deci dominantna je desna strana mozga, zbog čega imaju tendenciju upotrebe leve strane tela pri obavljanju svakodnevnih aktivnosti.

levorukost

Ukoliko primetite da vaše dete češće i spretnije upotrebljava levu ruku, poslušajte nekoliko saveta:

Ako niste sigurni koja je ruka dominantna, sačekajte još nekoliko meseci, posmatrajte svoje dete ili mu dajte neke jednostavne testove za finu motoriku, na primer da pokupi sitne predmete (bockalice, perlice, novčiće) jednom rukom u čašu.

Ukoliko dete jasno ispoljava levorukost, uvažite tu njegovu osobenost kao prirodnu pojavu, odnosno osobinu koja mu je biološki data isto kao i, recimo, plave oči ili kovrdžava kosica koje ste mu, vi ili vaši rođaci, podarili u nasleđe.

Prihvatite jedinstvenost svog deteta i budite ponosni na njega. Ne brinite, levoruka deca nisu nespretnija od desnoruke, niti su „leva smetala“. Na ovu osobenost se danas blagonaklono gleda i niko neće odbaciti vašeg mališana zato što je drugačiji od ostalih.

Ukoliko svoje levoruko dete učite nekoj motoričkoj radnji – igri sa rukama i prstima ili upotrebi nekog alata, a vi ste desnoruki, sedite preko puta njega, a ne pored njega jer će vas tako nesmetano oponašati, imaće model kao u ogledalu i neće biti zbunjeno koju ruku da upotrebi.
Jasno razlikujte naučne činjenice od predrasuda i mitova. Naime, često se čuju različite teorije o levorukima koji su navodno kreativniji, intelektualno superironiji, genijalni. Navode se mnoga zvučna imena nauke i umetnosti, kao što su Da Vinči ili Albert Ajnštajn, koji su bili levoruki. Međutim, postoji veliki broj značajnih, genijalnih osoba koji su svojim delima dali ogroman doprinos čovečanstvu, a koji su se služili desnom rukom.

Možda će ovo delovati pomalo razočaravajuće za roditelje levoruke dece, ali nije utvrđena značajna povezanost između levorukosti i inteligencije. Odnosno, i levoruka i desnoruka deca imaju podjednake šanse za velika dostignuća, ali to ne zavisi od toga kojom se rukom češće služe, već od intelektualnog nasleđa i bogatstva stimulacije tokom ranih godina.

Ukoliko ste zabrinuti za bezbednost svog deteta jer je veliki broj alata i predmeta za svakodnevnu upotrebu predviđen za dešnjake, ne brinite – levoruka deca se vrlo lako prilagođavaju i brzo će steći spretnost pri njihovoj upotrebi. Zanimljivo je da danas u razvijenijim zemljama postoje specijalizovane prodavnice za levoruke osobe u kojima se može nabaviti alat, školski pribor i različiti aparati za domaćinstvo namenjeni upravo ovim osobama. Ukoliko ste zainteresovani, raspitajte se ili prokrstarite Internetom.

Autor: Life Content
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije