21.05.2015 Razvoj bebe

Važne činjenice o puzanju

Puzanje je deo normalnog razvoja deteta i svojevrsna prirodna vežba kojom će dete da ojača mišiće i da se tako pripremi za prve korake.

Foto: Thinkstock

Foto: Thinkstock

Ali kao i mnogim ostalim stvarima kada govorimo o maloj deci i o puzanju ima nekoliko mitova. Zato, ako vaš mališan obožava da se kreće na četiri noge, saznajte činjenice o puzanju.

– Dete koje dugo puzi neće imati probleme s hodanjem jer je njegovo telo izvežbano višemesečnim puzanjem. Takva deca kad jednom počnu da se dižu, brže prohodavaju i manje padaju.

– Samo dva odsto dece pokušava da puzi na potpuno neobičan način, i to na leđima, odgurujući se preko glave prema napred ili izvijajući se poput zmijice.

– Dok puzi, dete uči da fokusira predmete koje želi da dohvati. Na taj način vežba čulo vida, finu motoriku i koordinaciju oka i ruke, što je važan preduslov za kognitivni napredak i razvoj govora.

– Sve dok dete ne prohoda, ne morate da mislite na kupovinu cipelica. Vašem mališanu nisu potrebne, a dovoljno je da mu obujete čarapice i pantalonice da ne bi povredili kolena.

Izvor: Blic

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije