13.10.2016 Razvoj bebe

Za brži napredak bebe! Devet korisnih saveta

Možda mislite da se vaš odnos sa bebom zasniva samo na hranjenju, spavanju i menjaju pelena, ali da li ste znali da možete da je naučite nešto o ljubavi, sigurnosti, poverenju, jeziku, empatiji, pa čak i o matematici? Evo šta treba da znate…

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Iako su male, bebe znaju mnogo više nego što mi mislimo, a isto tako i svakodnevno uče nešto novo.
„Bebe, poput malih mašina za učenje, primećuju sve oko sebe“, ističe dr specijalista za razvoj porodice i deteta Gejl Bruto.
Nemojte da se plašite da i vi svoju bebu nećete uspeti da naučite svemu. Probajte da svakodnevnicu ispunite dodatnim aktivnostima i brzo ćete primetiti napredak.

1. Hranjenje

Bez obzira da li dojite svoju bebu ili je hranite na flašicu, hranjenje je primarni način da se zbližite. Dok držite svoju bebu i hranite je, dajete joj do znanja da je voljena i zaštićena. Na taj način joj pomažete da se prilagodi svetu na koji je tek došla. „Istraživanja su pokazala da je beba koja formira blizak odnos sa roditeljima otvorenija za učenje i bolje pamti informacije“, objašnjava dr Gros.

Pokušajte: Da bebu hranite u tihoj prostoriji i fokusirajte se na nju. Približite joj se, jer novorođenčad vide jasno stvari samo na udaljenosti od 10 centimetara. Pomazite je, razgovarajte sa njom ili joj pevajte. Na taj način će vaša beba znati da je okružena ljubavlju.

2. Pričajte sa svojim detetom razgovetno

Logopedi ističu da će vaša beba više naučiti ako joj govorite reči ispravno, artikulišete jasno, sa višim tonalitetom, bez previše tepanja. Istraživanju na Univerzitetu Vašington, u Sijetlu, utvrdila su da su deca od dve godine sa kojima su roditelji pričali na ovaj način znala duplo više reči, nego ona sa kojima roditelji nisu aktivno i razgovetno komunicirali.

Pokušajte: Da govorite svojoj bebi jednostavne reči i govorite u celim rečenicama, jer ćete joj tako pomoći da brže nauči reči i da shvati strukturu rečenice. Ponavljajte fraze polako i jasno, jer što više puta ponovite vaša beba će brže shvatiti. „Bebe uče da govore i razumeju gledajući i slušajući svoje roditelje“, ističe dr Zangl.

3. Higijena sa zabavom

Menjanje pelena i kupanje bebe su rutinske stvari, ali to može pomoći da kod bebe stvorite osećaj reda, sigurnosti i navike. Ovo su rani znaci kada joj pokazujete da treba da brine o svom telu. „Svaki zadatak koji podrazumeva dodir pojačava emocionalni razvoj vašeg deteta“, ističe dr Gros.

Pokušajte: Da prilikom promene pelena ili kupanja pričate bebi šta trenutno radite. Pokušajte da taj posao učinite zabavnim i interaktivnim.

4. Ostanite smireni

Dajte sve od sebe da ne podižete ton, čak i u stresnim situacijama, jer na taj način bebi dajete primer kako treba regulisati svoje emocije. „Bebe su osetljive na izraze lica svojih roditelja. Ako na vašem licu primete da ste uplašeni ili uznemireni, počeće da imitiraju takvo ponašanje“, objašnjava dr Kristen Kalen Šarm.

Probajte: Pošto vaše dete uči pomoću izraza lica, to iskoristite da vaš izraz lica poveže sa nekom greškom koju je napravilo ili se smejte kada ste srećni kako bi mu pokazali kako da izrazi svoje emocije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije