25.01.2014 Razvoj bebe

Zanimljive činjenice o razvoju: Devojčice progovore mesec dana pre dečaka

Dečaci i devojčice različito se razvijaju tokom prve dve godine života. Evo kako se odvija njihov najraniji razvoj…

decaci-devojcice

Od rođenja do 6. meseca

Devojčice

Faktor socijalizacije od rođenja pravi razliku između devojčica i dečaka. Zahvaljujući drugačijem psihičkom sklopu, devojčice će se češće smeškati nego dečaci, iako su istog uzrasta. Manje su stidljive i uspostavljanje kontakta putem pogleda uopšte im ne predstavlja problem.

Dečaci

Neposreno posle rođenja dečaci su teži od devojčica. Prosečna razlika u kilaži iznosi oko sto grama, ali, to nije sve! Sem što su teži, dečaci su i duži i to za otprilike 1,2 cm. Zbog činjenice da su i teži i duži, velika je verovatnoća da će brže stati na nožice i prohodati.

Od 6. do 12. meseca

Devojčice

Iako se smatraju nežnijim polom, devojčice su znatno druželjubivije od dečaka. Dečacima je više razvijen sistem „posmatranja“ i neće se tek tako združiti sa vršnjacima. Dok su devojčice raspoložene za „čavrljanje“ sa svima, dečaci će detaljno izanalizirati potencijalnog prijatelja.

Dečaci

Oko 70 odsto dečaka ovog uzrasta slabije čuje od devojčica. Ova pojava utiče i na njihov dalji razvoj, što uslovljava to da žene pričaju više, a muškarci glasnije. Glavni „krivac“ za ovo jeste nivo testosterona koji usporava razvoj pojedinih čula. Ali, ne brinite, možda neće biti najbolji govornik, ali to ga neće sprečiti da postane savršen matematičar.

Od 12.do 18. meseca

Devojčice

U proseku, one progovore mesec dana pre dečaka, a u prednosti su i što se tiče broja naučenih reči. Za period od godinu dana devojčice će naučiti 300 reči više od dečaka.

Dečaci

Nemojte paničiti ukoliko vaš mališan ne progovori do svoje druge godine. Iako neće „ispuštati“ jasne reči, budite uvereni da sigurno prepoznaje vaš glas i razume vaše razgovore. U ovom periodu dečaci su više fokusirani na svoje motoričke sposobnosti, pa nemojte biti iznenađeni ako prohoda i bez vaše pomoći.

Od 18. do 24. meseca

Devojčice

U ovom periodu, većina roditelja će razmišljati o privikavanju svojih najmalđih na nošu. Ukoliko imate devojčicu, možete početi sa ovom aktivnoćšu! Budući da obe vrste nuždi obavljaju u istom položaju, njima će ovaj proces biti mnogo prihvatljiviji nego dečacima.

Dečaci

Oni uglavnom „kaskaju“ za devojčicama što se tiče učenja. Ali, ne brinite, to je sasvim normalno. Testosteron ih navodi da ne razmišljaju mnogo već da budu u konstantnom pokretu. Ukoliko vaš mališan ima blizu dve godine, probajte da ga priviknete na nošu. Međutim, ako primetite da je to isuviše stresno za njega, napravite pauzu, možda jednostavno još uvek nije dovoljno psihički zreo za ovaj postupak.

Autor: Life Content

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije