19.03.2014 Razvoj bebe

Zašto bebe BAŠ SVE stavljaju u usta?

Bebe otkrivaju svet ustima, pa stoga nije čudo što sve čega se dočepaju stavljaju u usta, bile to olovke, ključevi ili pakovanje vlažnih maramica! Iako to mnoge roditelje naprosto izluđuje, oni bi trebalo da imaju na umu da bebe tako dolaze do vrlo korisnih informacija, koje su važne za razvoj mozga…

usta

Pripremna faza: USTA SU MI NAJVAŽNIJA!

Još dok je u maminom stomaku, beba uživa da sisa palac. U jednom istraživanju naučnici su utvrdili da tokom drugog tromesečja trudnoće beba stavi palac usta čak 18 puta u roku od sat vremena! Zapravo, to joj je odlična vežba i priprema za dojenje. Nakon rođenja bebe nastavljaju da vrše tu radnju, samo na maminoj dojci. A beba preko usta doživljava osećaj zadovoljstva, sigurnosti i mira.

1. faza istraživanja: OSNOVE

Već od četvrtog meseca beba će početi da poseže za predmetima koji se nalaze u njenoj neposrednoj blizini. Naravno, svi oni će dospeti prvo u njena usta: svežanj ključeva, mobilni telefon, njene ručice, kasnije i nožice…

Ako primetite da beba stavlja u usta tvrde stvari, verovatno joj izbijaju prvi zubići, pa žvakanjem tvrdih predmeta delimično ublažava bol. Inače, u ovom uzrastu počinje „oralna faza“ (termin je ustanovio Sigmund Frojd), tokom koje su usta najvažniji instrument bebine spoznaje sveta.

2. faza istraživanja: ISPITIVANJE

Zašto su malim istraživačima usta toliko važna? Vrlo jednostavno: preko njih doživljavaju uzbudljiva iskustva. Pošto još uvek nisu dovoljno spretni da koriste ruke i oči, korišćenje jezika, nepca i usta biće odličan način da dožive avanture nalik onim koje odrasli dožive gledajući 4D film sa specijalnim efektima.

Naime, u ustima se nalazi najviše nervnih završetaka, pa će u prvim mesecima života bebi biti jako interesantno da otkriva da je kocka tvrda i oštrih ivica, da je krpa u kupatilu meka i dlakava, a da je četka za kosu sa jedne strane glatka, a sa druge bodljikava…

Tek nakon prvog rođendana bebina potreba da sve stavlja u usta biće manje izražena. To je zato što će se ona sve spretnije služiti rukama i one će joj postati odlična zamena za usta. Ipak, čak i jednom trogodišnjaku može se desiti da liže prozorsko staklo, iako ste mu po stoti put rekli da to ne sme da radi. Ne zaboravite da je vaš mališan veliki istraživač.

3. faza istraživanja: PRIMENA

Naravno da će vaš bebac u jednom trenutku poželeti da otkrije da li se predmet koji drži u ruci može pojesti. Treba da imate na umu da se u bebinim ustima nalazi mnogo više nerava za čulo ukusa i to ne samo na jeziku, već i sa unutrašnje strana obraza. Tako će, na primer, dojena beba uvek moći da razlikuje ukus majčinog i kupovnog mleka.

Ono što bebin mozak još uvek mora da nauči jeste da razlikuje doživljaje stečene preko čula ukusa i čula mirisa. Dakle, omogućite mališanu da okusi različite ukuse: kiselo, slatko, gorko, slano. Međutim, ne sme da okusi vrelu hranu, jer beba još uvek nema usavršen „unutrašnji regulator temperature“ – dok ona oseti toplotu vrelih krompirića, već je opekla usta.

To se dešava zato što treba da prođe neko vreme da bi mozak registrovao neki stimulans iz okoline. Tek kada bude imao šest godina, mališan će reagovati na toplotu na isti način kao i vi.

4. faza istraživanja: REZULTATI

Dok glođe svoj autić ili bakinu ogrlicu, mališan zapravo sakuplja važne informacije koje preko nervnih ćelija stižu do njegovog mozga. Pravu sliku o predmetu stiče tek kada ga ispita jezikom, usnama i nepcem, a iskustva stečena ustima prenose se i na druga čula – na primer oči. To je dokazano u jednom istraživanju: naime, bebe su radije uzimale dudu koju su prethodno imale u ustima, nego onu koju prvi put vide.

Autor: Life Content

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije