09.07.2014 Razvoj bebe

Zašto nije dobro da bebe uspavljujete flašicom

Stomatolozi ističu da, ako dete zaspi sa flašicom u ustima, tečnost  ostaje u njegovim ustima,  zadržava se oko zuba, što podstiče stvaranje karijesa.  Ako je dete starije od šest meseci, možete mu u flašicu pre spavanja staviti vodu, jer dete neretko ostvaruje povezanost sa flašicom kao predmetom, a ne njenim sadržajem.

baby bottle

Deca ponekad najlakše zaspu sa flašicom u ustima. Iako to olakšava situaciju i skraćuje vreme koje provodite uspavljujući ih, takva praksa nije dobra za mališane.

Stomatolozi ističu da, ako dete zaspi sa flašicom u ustima, tečnost ostaje u njegovim ustima, zadržava se oko zuba, što podstiče stvaranje karijesa. To se događa zato što bakterije u ustima menjaju šećere iz mleka, soka ili čaja u kiseline koje kvare zube, najčešće gornje sekutiće.

Ako vam je dete već steklo tu naviku i ne želi se da zaspi bez flašice, dajte mu je dok ga uspavljujete, ali je uzmite kada ga spuštate u krevetić i stavljate na spavanje. Ako je dete starije od šest meseci, možete mu u flašicu pre spavanja staviti vodu, jer dete neretko ostvaruje povezanost sa flašicom kao predmetom, a ne njenim sadržajem.

Rizik za kvarenja zuba raste i sa dojenjem na zahtev, posebno ako dete spava sa vama pa ga tako dojite više puta noću. Ako dete često sisa, njegovi zubići će biti konstantno izloženi šećeru iz vašeg mleka. Kako biste sprečili kvarenje, obrišite ili blago očetkajte detetu zube više puta dnevno i pre spavanja.

Izvor: index.hr, M. G.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije