29.01.2016 Razvoj bebe

Zbog čega su sedeljke štetne za bebin razvoj

Dok se mnogi roditelji danas svojski trude da podstaknu i ubrzaju prirodan razvoj svog deteta, istovremeno čine abnormalno velike greške, a dugotrajno korišćenje nosiljki i sedalica je jedna od njih…

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Do pre desetak godina roditelji nisu imali ovako bogat izbor anatomskih sedalica za decu i njihova deca su prvu godinu života provodila onako kako treba – u krevetiću, na maminom i tatinom krevetu, na podu – dakle na površinama koje su ravne i koje omogućuju detetu pravilan razvoj. Boravak na ravnoj površini svakako jeste dosadniji od sedenja u nosiljci gde se detetu nadomak ruku nameste igračkice da se igra i zabavlja. Međutim, znate li koliko grešite ako vaše dete većinu vremena dok je budno provede u nekoj od takvih sedalica?

Bebama je potrebna ravna površina na kojoj će provoditi svoje vreme i dok se mnogi roditelji danas svojski trude da podstaknu i ubrzaju prirodan razvoj svog deteta istovremeno čine abnormalno velike greške poput ove.

Pročitajte i… Sling marama može biti opasna za novorođenče

Bebe treba da leže na leđima kako bi se znale okrenuti na stomak. Za početak. Da bi počele da se dižu prvo na ručice pa se odguruju nogicama da bi, kada za to dođe vreme bile spremne da krenu napred. Ili nazad. Svejedno je. Neće naravno nijedno dete da ostane bez tih stepenica u razvoju jer teško je verovati da dete od tri godine ne bi znalo da se okrene s leđa na stomak, ali to zaista nije jedina činjenica koja ukazuje na veliku štetnost korišćenja jajeta, sedalica, ljuljaški.

Verujemo – čvrsto verujemo kako sve današnje bebe nisu baš stalno i konstantno u jajetu, ali ako samo preletimo pogledom sve te silne profile na društvenim mrežama s ponosnim roditeljima malih prinčeva i princeza, u 80 odsto slučajeva vidimo fotografije njih u jajetu, kolicima, ljuljaškama, kolicima… Gde su nestale fotografije beba s poda ili s kreveta? Da li je postalo sramotno dete staviti na pod, pogotovo danas kada imamo toliko širok izbor ovakvih super pomagača? A na pitanje zašto to uopšte nabavljaju svojoj deci najčešće se kaže – pa to imaju svi, beba se u tome zabavlja, zavezana je pa ne može da ispadne, uostalom, tako i ja imam malo vremena. Međutim, ono što mnogi zaboravljaju jeste da sve to nudi i običan, ravan čisti pod.

Šta na to kažu pedijatri pogledajte na sledećoj strani…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije