27.08.2014 Moja Beba

Roditelji genetski deci prenose loše navike

Studija naučnika sa Univerziteta u Adelaidi, objavljena u časopisu Science, otkriva da ambjentalni faktori i zdravlje roditelja pre začeća imaju mnogo veći uticaj na budućnost deteta nego što se dosad mislilo.

genetika

Postoje nepobitni dokazi da osim gena, jajne ćelije i spermatozoidi prenose genetsko pamćenje koje se tiče loših navika, kao što je pušenje, alkoholizam, pogrešna ishrana, čak i ona kada je dotična osoba davno raskrstila sa njima“, rekla je vođa istraživanja Sara Robertson koja je proučila najautoritativnije studije na tom polju.

Zdravlje novorođenčadi počinje od roditelja„, istakla je ona, prenosi agencija Ansa.

Poslednjih deset godina, naučnici su pratili način na koji se ćelijska memorija prenosi na potomstvo putem epigenitike, tj. sposobnosti ambjentalnih uslova da aktiviraju, odnosno dezaktiviraju izraz gena, bez promene DNK i genetskog koda.

Ranije se smatralo da to nije važno, da rođenje predstavlja novi početak. Istina je, međutim, da dete ne nastaje ni iz čega. Ono sa sobom nosi ‘zaostavštinu’ stila života roditelja koja može da oblikuje razvoj fetusa i novorođenčeta„, zaključila je australijska naučnica.

Izvor: Tanjug

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije