14.12.2010 Moja Beba

Šta detetu staviti pod jelku?

Da bi neka igračka bila dobra za vaše dete, ona mora da zadovolji pobrojanih pet  uslova:

1. Biti primerena uzrastu deteta
Pre nego što kupite igračku, obavezno pročitajte na kutiji za koji je uzrast ona namenjena. Kupiti detetu od dve godine igračku koja je namenjena starijem uzrastu, isto je što i ne kupiti ništa. Dete nije dovoljno zrelo da se njome igra i samo ćete baciti novac. Vodite računa o tome čime vaše dete voli da se igra, pa odaberite onu igračku koja će ga zaista obradivati i kojom će moći da se zabavlja.

2. Da podstiče maštu
Auto koji radi na baterije nije dobar izbor za malog „vozača“. Bolje mu je kupiti običan, pa da on sam „proizvodi“ zvuke vozeći ga. Devojčici je bolje kupiti lutku koja ne govori, jer će izostati „razgovori“ između nje i „lutkine mame“. Dobra igračka treba da podstakne dete da mnogo toga učini samo i da, igrajući se, razvija svoju maštu i želje.

3. Produbljuje iskustva

Ako vaše dete nikada nije putovalo vozom, nemojte mu kupiti električni vozić. Dete ne stiče nova iskustva u igri, već u svakodnevici, a igračka mu pomaže da se s tim iskustvima bolje upozna.

4. Pruži mogućnost izbora
Različite igračke namenjene su različitim osobinama i sposobnostima deteta. Nije pametno nagomilavati istorodne igračke (dečak ne mora da ima pedeset autića niti devojčica deset lutaka), već ih treba birati tako da zadovoljavaju različite potrebe deteta.

5. Ima dodatnu opremu
Ako dete ima lutke ili autiće, kupite mu kuću za lutku ili garažu za auto. Što više „dodatne opreme“ ima, lakše će pronaći način da upotrebi svoje igračke i da se njima što maštovitije igra.

Šta pokloniti detetu?
Od zvečke do lego kocaka

5-9 meseci: igračke od gume koje dete može da stavi u usta kada mu izbijaju zubići, razne zvečke, ključići i kutije koje se slažu, igračke koje pritiskom proizvode prijatan zvuk (ne buku)

9-12 meseci: kocke od drveta ili plastike, igračke koje se sastavljaju, loptice, igračke s točkovima ili pokretnim delovima koji nisu sitni i koje dete ne može da proguta

12-24 meseca: igračke koje se vuku, konstrukcije s geometrijskim elementima, slikovnice, lutke, CD-ovi sa bajkama

24-36 meseci: velike lego kocke, bojanka, olovke u boji, telefon, lopatica, kantica, razne udaraljke, edukativne igračke

od 36 meseci nadalje: lego kocke primerene uzrastu, vozići, plastelin, puzzle, knjige za decu, igračke koje se kreću i ispuštaju zvukove, kuća za lutku, garaža za auto

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Prethodna vest

Sledeća vest

još iz kategorije