22.07.2014 Moja Beba

Stopa rađanja u Srbiji niža za 35%

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja saopštilo je da je stopa rađanja u Srbiji 35 odsto ispod potrebe proste reprodukcije stanovništva.

novorodjence

To znači da bi sledeća generacija žena bila za jednu trećinu manja po broju u odnosu na sadašnju. Sa stopom fertiliteta (broj živorođene dece po ženi) od 1,4, Srbija je ispod evropskog proseka, koji iznosi 1,6 dece po ženi”, piše u odgovoru Ministarstva na poslaničko pitanje poslanika u Skupštini Srbije Aleksandra Čotrića.

Čotrić je tražio obaveštenje o tome kakve je rezultate dala Strategija Vlade Srbije za podsticanje rađanja, iz 2008. godine.

U odgovoru koji je potpisao ministar Aleksandar Vulin, navodi se da Srbija, „pored toga što ima nivo fertiliteta među najnižima u Evropi, odnosno ima negativan prirodni priraštaj, Srbija je i emigraciona zemlja”.

„Migracioni saldo se u vremenu od 2008-2010. godine procenjuje na nivou od 15.000 godišnje”, piše u odgovoru.

Ministarstvo navodi da „pravo na naknadu zarade prosečno mesečno ostvaruje oko 38.000 zaposlenih porodilja, a budžet za isplatu naknade zarade za tekuću godinu iznosi oko 26,7 milijardi dinara”.

Za isplatu roditeljskog dodatka u 2014. godini dato je 6,8 milijardi dinara, a aprila ove godine pravo na tu nadoknadu je imalo 59.976 korisnika, sa 61.424 dece.

Čak i kada bi se odmah obezbedili maksimalni uslovi za rađanje i roditeljstvo, značajne promene demografske slike mogle bi se očekivati tek kroz više decenija, piše u saopštenju uz ocenu da nije realno očekivati promenu u kratkom roku.

Izvor: Beta

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije